Veel meer huizen verkocht, koopwoningen wel flink duurder
Een bestaande koopwoning kostte in juni gemiddeld 474.234 euro en is daarmee 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Vergeleken met mei dit jaar bedraagt de stijging 0,9 procent.
Dat huizen duurder worden, heeft onder meer te maken met de vraag die veel groter is dan het krappe aanbod. Ook de dalende hypotheekrente speelt volgens het CBS een rol, evenals gestegen inkomens waardoor mensen meer te besteden hebben.
Drenthe
Brabant is qua prijsstijging geen uitzondering als je onze provincie vergelijkt met andere provincies, overal stegen de prijzen. De prijsstijging was het hoogst in Drenthe. Een bestaande koopwoning was daar in het tweede kwartaal ruim dertien procent duurder dan een jaar eerder.
Ook in Flevoland (11,6), Friesland (11,4), Gelderland (11,4), Groningen (10,8) en Limburg (10,8) was de stijging hoger dan in onze provincie.
Rimpeleffect
Landelijk zijn er volgens het Kadaster in juni 18.883 woningen verkocht. Dat is bijna 29 procent meer dan een jaar eerder. Het totale aantal verkochte woningen in het eerste halfjaar van 2025 bedraagt 108.886, bijna achttien procent meer in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Volgens De Hypotheker steeg het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning in twee jaar tijd met veertien procent.
De hoge huizenprijzen in de Randstad vormen volgens De Hypotheker een van de oorzaken voor deze bovengemiddelde stijging. "Als gevolg van het 'rimpeleffect' verspreidt de druk op de woningmarkt zich vervolgens naar andere delen van Nederland, waardoor sprake is van een sterkere stijging van de huizenprijzen in deze gebieden. Dat resulteert in een groei van het gemiddelde hypotheekbedrag."