Varkensslachterij Vion krijgt klacht aan de broek over dierenwelzijn
Vion is de grootste varkensslachterij van ons land en levert haar producten over de hele wereld. Tijdens het vervoeren en slachten van hun varkens moet het bedrijf zich aan de zogenoemde 'OESO-normen' houden. Maar dat gebeurt volgens Wakker Dier dus niet.
Zo zou de Boxtelse vleesgigant bijdragen aan pijnlijke longontstekingen bij varkens. En krijgen de dieren verwondingen en stress door gevechten, en gebrek aan ruimte tijdens transport en in de slachterij. Het is de eerste OESO-klacht ooit die zich specifiek richt op dierenwelzijn.
OESO-normen
De richtlijnen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn internationale afspraken over wat aangesloten landen, waaronder Nederland, verwachten van grote bedrijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Sinds 2023 valt ook het dierenwelzijn daaronder.
De normen zijn niet wettelijk vastgelegd, maar als betrokken bedrijven de normen niet naleven, kan het wel gevolgen hebben voor subsidies en aanbestedingen.
“Miljoenen varkens krijgen longproblemen door de dampen van ammoniak van bijvoorbeeld ontlasting. Door de slechte ventilatie ademen zij die dag en nacht in", zegt Leonie Vestering van Wakker Dier. "Bij de transport worden groepen varkens dicht op elkaar gepropt. Met gevechten, verwondingen en oververhitting als gevolg."
Wat er nu moet veranderen is voor Vestering duidelijk: "Vion moet voldoende onderzoek doen. Bijvoorbeeld naar waar de varkens vandaan komen. Houden die boeren zich wel aan de OESO-normen?" Ook moet het bedrijf volgens Vestering de luchtkwaliteit op orde brengen en genoeg ruimte creëren voor de beesten.
Vion herkent zich niet in beschuldigingen
Het slachtbedrijf lijkt zich totaal niet te herkennen in de beschuldigingen. "Vion neemt haar verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn serieus en blijft voortdurend investeren in verbeteringen. Onder meer in nauwe samenwerking met de veehouders en transporteurs", laat het bedrijf in een reactie weten.
Ook zegt Vion het belangrijk te vinden dat het dierenwelzijn in de slachterijen van hoog niveau is. "Verder werken wij uitsluitend samen met veehouders en veetransporteurs die voldoen aan de geldende Nederlandse wet- en regelgeving."
'Groot verschil voor miljarden dieren'
En wat er nu met de eerste 'OESO-klacht' gaat gebeuren? Het Nederlandse National Contact Point (NCP) besluit of de klacht in behandeling wordt genomen. "Dat moet wel goedkomen", verwacht Vestering van Wakker Dier. Dan kan het even duren en dan wordt er een mediation-programma opgezet om te kijken of de twee er nog samen uit kunnen komen.
Maar Vestering heeft al een doel voor ogen. "Wij willen dat er een uitspraak komt. Als bedrijven zoals Vion de OESO-normen gaan naleven, dan maakt dat een groot verschil voor miljarden dieren wereldwijd", sluit ze af.
Transporteurs op de vingers getikt
Transporteurs bij de slachterij gingen in de zomer van 2016 de fout in bij het vervoeren van varkens in de hitte. Vijftien transporteurs werden in Boxtel op de vingers getikt omdat ze hun ventilatie niet op orde hadden of te veel varkens vervoerden. De slordigheid zorgde voor hittestress bij de varkens waardoor ze moesten braken en schuimbekken.