VIDEO

In dit park mag je overal wildplassen: 'Ongemakkelijk en gek'

Gisteren om 19:00 • Aangepast vandaag om 07:28
nl
Plassen tegen een fatbike, een brievenbus, een bankje of de Tilburgse watertoren. Normaalgesproken riskeren wildplassers een boete van 170 euro, maar de komende dagen kunnen ze los bij het station in Tilburg. Daar staat speciaal voor de Tilburgse Kermis een wildplaspark. "Geen gezeik, gewoon zeiken."

Wie het station uitloopt, kijkt even gek op van de wildplassers die tegen borden in de vorm van een ijshoorntje, fatbike en het standbeeld van een Kruikenzeiker staan te plassen. "Het is een ludieke actie om aandacht te vragen voor wildplassen", vertelt ontwerper Pim Bens lachend.

Wildplassen zorgt voor veel overlast in het centrum van Tilburg tijdens festivals, maar ook tijdens de kermis. "Toch doet iedereen het weleens, terwijl ze weten dat het overlast veroorzaakt. Dankzij dit park gaan mensen op een ludieke manier het gesprek met elkaar aan over wildplassen", denkt Bens.

Op de hekken rondom het park staat in grote letters: 'Geen gezeik, gewoon zeiken'. Anders dan in het echt lopen de plasstralen in het wildplaspark niet over de stoep, maar wordt de plas netjes opgevangen in reservoirs. Maar wie in het park denkt goed verborgen te zitten tussen een brievenbus en een bankje, heeft het mis.

"Wildplassen is ook ongemakkelijk en gek."

Reizigers die het station uitlopen, zien de wildplassers gewoon zitten. Ook de reizigers die boven op het perron op de trein staan te wachten, kunnen het parkje inkijken. "Wildplassen in het openbaar is ook gewoon ongemakkelijk en gek. Dat is hier daarom ook het geval", zegt Bens.

Het moet mensen volgens hem doen beseffen dat ze hun behoefte beter ergens anders kunnen doen. Al ligt het probleem volgens de ontwerper niet alleen bij de wildplassers. "Er zijn verschillende redenen waarom mensen wildplassen. Grotendeels is het misschien gemak, maar het kan ook liggen aan het ontbreken van de juiste faciliteiten vanuit de gemeente of evenementenorganisator", zegt hij.

Plassen tegen een fatbike, bankje of fiets: het kan allemaal in het park (beeld: Omroep Brabant).
Plassen tegen een fatbike, bankje of fiets: het kan allemaal in het park (beeld: Omroep Brabant).

Zo zijn er voor mannen maar liefst 35 urinoirs op de Tilburgse Kermis, terwijl vrouwen maar op twaalf wc's terechtkunnen. Daarnaast moesten vrouwen één euro betalen voor de toiletten, waar het voor mannen gratis was.

Dat vonden de Tilburgse Dolle Mina's plasdiscriminatie en daarom bonden ze afgelopen weekend als protest grote roze strikken om de urinoirs in de stad. De gemeente gaf de dames gelijk en besloot de toiletten voor vrouwen gratis te maken.

"Ik ben bang dat het een vieze bende wordt."

Het wildplaspark bij het station is de komende kermisdagen weer een extra plek om je behoefte te doen, al komen er nog niet bepaald veel vrouwen op af. "Het park is erg klein, dus ik ben bang dat het een vieze bende wordt", reageert een vrouw lachend.

"Ik zou me ook erg bekeken voelen, dus ik ga wel tussen de auto's of in een steegje bij hoge nood", zegt ze. De mannen zijn daarentegen een stuk enthousiaster over het park. "Als ik veel gedronken heb, kan ik al die limonade er hier uitplassen", grapt een man.

Het wildplaspark staat de komende dagen op de kermis, maar krijgt over een paar weken ook een plekje op Kaapstad festival in Tilburg. Het festival wil aandacht vragen voor de overlast door wildplassen en kwam met het idee voor het wildplaspark.

Pim hoopt dat mensen het gesprek aangaan over wildplassen (beeld: Omroep Brabant).
Pim hoopt dat mensen het gesprek aangaan over wildplassen (beeld: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!