5000 bedrijven wachten op stroom: Enexis staat voor mega-uitdaging
Bij Enexis staan op dit moment 3400 aanvragen open van Brabantse bedrijven die (meer) stroom willen afnemen. Nog eens 2056 aanvragen komen van ondernemers die stroom willen terugleveren, bijvoorbeeld uit zonne-energie. Daarmee is Brabant goed voor zo’n vijfduizend bedrijven in de wacht. In de vijf provincies waar Enexis werkt, wachten al ruim 9000 bedrijven op een plekje. Brabant heeft daarvan de langste wachtlijst.
De opgave voor netbeheerders is dus enorm, want om al die bedrijven toe te laten, moet de capaciteit van het stroomnet flink omhoog en dat is niet zomaar gebeurd. "Bovendien groeien de wachtlijsten ook door", zegt woordvoerder Maartje Vermeer van Enexis. "Het gaat om bedrijven die hier willen vestigen, willen verduurzamen of willen uitbreiden, en dus meer stroom willen afnemen."
Slimmer omgaan met piekmomenten
Omroep Brabant schreef eerder al over nieuwbouwprojecten die worden uitgesteld. "Door de energietransitie moet er meer elektriciteit worden vervoerd. Om uitval en verstoring te voorkomen, moeten we het elektriciteitsnet fors versterken en uitbreiden."
Vermeer geeft toe dat dat niet snel is opgelost. "Voor het uitbreiden van de stations zijn kilometers kabel, veel trafohuisjes en veel vakmensen nodig. We investeren op volle kracht, in 2025 al 889 miljoen euro, maar hebben ook met grote uitdagingen te maken. Denk aan grond, vergunningen en vooral aan technische medewerkers."
Ondertussen proberen ze bedrijven te vragen slimmer om te gaan met energie. "Bijvoorbeeld een bedrijf met vriescellen: die kunnen we vragen om de vrieskisten in de absolute spits even uit te zetten, zolang er niets ontdooit. Of een busbedrijf kan de elektrische bussen opladen als het rustig is op het net."
Een noodgreep
Het uitbreiden van die stations gaat nog jaren duren. Als componenten echt overbelast raken, doordat er te lang te veel stroom wordt gevraagd of opgewekt dan het net aankan, gaan de onderdelen stuk. "Dat zorgt voor een stroomstoring die niet snel wordt opgelost", vertelt Vermeer.
Liever koppelt Enexis dan mensen of bedrijven van het net af vóór het echt misgaat. Dat betekent dat mensen een paar uur zonder stroom zitten, maar dan blijven de onderdelen wel heel. De kans dat dat echt gebeurt is heel klein, volgens Vermeer: "Het is echt een noodgreep, die we tot nu toe gelukkig nog niet nodig hebben gehad. Maar we willen wel transparant zijn dat het in het ergste geval kan gebeuren."
De komende tijd blijft Enexis inzetten op het uitbreiden van capaciteit en het slimmer verdelen van de stroom. Maar voor duizenden Brabantse bedrijven blijft het voorlopig dus afwachten tot ze eindelijk de stekker in het net mogen steken.