Lesje gasfles van deze twee scoutingexperts: 'Net als fietsbanden checken'

Vandaag om 19:00 • Aangepast vandaag om 20:15
nl
Lekker kokkerellen op een gaspit, aangesloten op dat bekende, blauwe flesje. Koken met een gasfles is voor de vele campinggangers komende weken aan de orde van de dag. Maar in Eindhoven ging het zaterdagmiddag flink mis toen een man zijn campingkookstel wilde controleren en de boel ontplofte. Koen Jacobs en Henk ten Westeneind van Regio Scouting Eindhoven geven hoognodige tips om op de camping je gasfles knalvrij te houden. "Op de landelijke scoutingwedstrijden krijg je voor zoiets strafpunten", zegt Henk.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door
Rik Claessen

Een man in Eindhoven was zaterdagmiddag zijn campingspullen in orde aan het maken in zijn appartement. Daarbij wilde hij zijn kookstel controleren. Dat ging mis, want de gasfles ontplofte wat een grote drukgolf veroorzaakte. De man kwam er wonderbaarlijk genoeg zonder kleerscheuren vanaf. Zijn appartement was daarentegen een ravage, met zelfs forse schade aan voorgevel van het pand.

Volgens scoutingexperts Henk en Koen zit een ongeluk in een klein hoekje. "Het belangrijkste wat je bij de gasfles moet controleren is of je gasslang in orde is", vertelt Koen, die voorzitter van de scouting in de regio Eindhoven is.

"Check altijd de houdbaarheidsdatum van de slang. Als deze datum in orde is, kijk dan of er scheuren of knikken in de slang zitten." Een makkelijke manier om dit te doen is volgens Koen de slang met wat water natmaken en kijken of er belletjes ontstaan. "Eigenlijk net als je een fietsband controleert op een lek."

Veilige gasfles
Henk is materiaalmeester van de scouts in de regio Eindhoven en beheert daarnaast ook de materiaalwinkel voor de scouting. Hij beaamt het belang van een veilige gasslang, maar heeft ook zijn bedenkingen over de gasfles van de Eindhovenaar bij wie het zaterdag fout ging: "Waar kwam deze gasfles vandaan? Als het er eentje van buiten Europa is, dan zijn ze vaak minder goed gecontroleerd dan de flessen hier in Nederland."

Hij noemt als voorbeeld dat je via webwinkels als Temu erg goedkoop aan een gasfles kunt komen. "Daar heb je soms voor een tientje al een gasfles, terwijl je hier in Nederland rond de veertig euro betaalt. Maar de gasflessen in Nederland en de EU worden goed gecontroleerd en zijn veilig."

Ook al zijn de Nederlandse gasflessen veilig, de scoutingexperts benadrukken nogmaals dat een ongeluk in een klein hoekje zit. "De grootste fout die je kunt maken is dat de gasslang niet goed aangesloten zit", vertelt Koen. "Er kan dan gas ontsnappen waarmee een vlam terug de slang in schiet."

Strafpunten
Volgens Henk en Koen zijn ze daarom bij de scouting erg streng op de jonge scouts als het aankomt op het gebruik van gasflessen en -pitten. "Bewaar de flessen altijd op een donkere, koele plaats", zegt Henk. En wanneer je de gaspit gaat gebruiken: "Zet deze nooit binnen of in de buurt van je tent", vult Koen aan. "Een kleine windvlaag kan de vlam al doen overslaan."

De jonge scouts in Eindhoven krijgen in ieder geval al vroeg mee hoe belangrijk het is om veilig om te gaan met je kooktoestel, zeggen de scoutingexperts. "Als je een foute gasslang hebt of deze niet goed aansluit tijdens de landelijke scoutingwedstrijden, dan pakken wij het af en krijg je voor zoiets strafpunten."

Ook tijdens het koken wordt er een oogje in het zeil gehouden, zegt Koen. "We checken dan of tijdens het gebruik alles goed gaat. Maar we kijken ook meteen of er goed gekookt wordt. We eten er uiteindelijk allemaal van, dus het is ook uit eigen belang", lacht hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.