Twee doden bij vliegtuigongeluk Weert - Omroep Brabant

Twee doden bij vliegtuigongeluk Weert

15 oktober 2009 om 16:41
nl
Een vliegtuigje, dat vrijdagochtend was opgestegen vanaf vliegveld Kempen Airport in Budel, is rond halfnegen in Weert neergestort in een weiland in open, landelijk gebied. Daarbij zijn de piloot en een passagier omgekomen. Het gaat om een 60-jarige man uit het Limburgse Nunhem en een 57-jarige man uit het Limburgse Roggel. Volgens de Limburgse omroep L1 waren de zakenmensen op weg waren naar de Duitse stad Frankfurt. Het is nog onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.
Geschreven door

Het zakenvliegtuigje, dat pas een paar maanden oud was, kwam neer in de buurt van de Geuzendijk, de weg tussen Budel en de wijk Boshoven in Weert. Dat is een paar kilometer verwijderd van Kempen Airport. Het vliegtuig stortte ongeveer tien minuten na vertrek neer op een akker tussen twee boerderijen en vloog vrijwel meteen in brand. De brandweer had het vuur na ongeveer een halfuur geblust. De slachtoffers werkten
Ooggetuige
Een ooggetuige sprak tegenover Omroep Brabant van een 'raar geluid', waardoor zij het vliegtuig ging volgen. "Ik bracht mijn kind naar school, toen ik een raar geluid hoorde. Ik zag meteen dat het niet goed was. Het klonk net als een auto, waarvan de uitlaat eraf was gevallen. De motor van dit vliegtuig was niet in orde, dat weet ik zeker."

De vrouw sprak van een oorverdovend geluid. "En toen kwam de explosie. Het leek wel een bom. Ik voelde de grond onder mijn voeten trillen. Daarna zag ik veel rook." Daar voegde de vrouw aan toe dat ze vermoedt dat het vliegtuig is gekeerd.
Het wrak
Uit het toestel is 1000 liter kerosine gelopen die in de bodem is terechtgekomen. Brokstukken kwamen verspreid over een grote oppervlakte terecht. De resten van de slachtoffers moeten nog uit en om het wrak geborgen worden. Vermoedelijk zal dat nog de hele avond gaan duren, waardoor het toestel vrijdagavond en waarschijnlijk ook vrijdagnacht bewaakt zal worden. De brokstukken zullen pas zaterdag opgeruimd worden.
Het toestel
Het gaat om een Pilatus PC12-zakenvliegtuigje dat rond tien minuten voor halfnegen was opgestegen vanaf vliegveld De Kempen in Budel. Vrij snel na het opstijgen verdween het toestel van de radar. Het is volgens de brandweer op de grond uit elkaar gespat en in brand gevlogen. Ooggetuigen melden echter dat zij rook uit het vliegtuig zagen komen, toen het nog in de lucht was. Daarna zou het toestel snel hoogte hebben verloren.
Onderzoek
Het Korps landelijke politiediensten is begonnen met een onderzoek naar de oorzaak van de crash. Daarnaast is er iemand ter plekke van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, waarvan Pieter van Vollenhoven de voorzitter is. Zij controleren of de procedures bij het onderzoek goed worden uitgevoerd. De vliegtuigbouwer uit Zwitserland is ook naar Weert afgereisd voor het onderzoek naar de crash.
OPROEP: Mensen die het ongeluk hebben gezien of foto's van het ongeluk hebben worden verzocht (deze) te mailen naar [email protected]!

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.