Tilburgse bakkerij wisselt oven in voor pluchen knuffels
Binnenkort kunnen de weegschaal, mixer en oven worden opgeruimd. Eigenaren Anita en Lion Ammann hebben besloten dat het na 45 jaar broden bakken tijd is voor iets nieuws. Bakkerij Eigenzinnig aan de Molenbochtstraat in Tilburg staat ook bekend om de vele soorten knuffels die er te koop zijn. Daar gaat het duo mee verder. “Daar hoef je tenminste niet vroeg voor op te staan”, lacht Lion.
Het is een vrolijk aanzicht als je langsloopt bij bakkerij Eigenzinnig. De vitrine staat, naast allerlei lekkernijen, ook vol met verschillende knuffels. Van pinguïns tot draakjes: bijna elk dier is wel te vinden in de winkel. Het begon ooit met een klein idee van Anita.
“Een klant vroeg om een schaaltje voor bij de bonbons. Toen ben ik gaan zoeken waar ik die kon kopen”, vertelt ze. Een wereld ging voor haar open toen bleek dat er veel meer te koop was dan alleen bordjes en schaaltjes, schrijft Omroep Tilburg.
“Zo zijn we heel veel dingen gaan zoeken en uitproberen. En zo kwamen we dus ook bij de knuffels terecht.” Het vrolijke aanzicht van de pluchen dieren tussen de versgebakken broden valt direct op in de Molenbochtstraat. “Het is deels een hobby geworden, maar ook uit noodzaak ontstaan om een schaaltje te vullen.”
Vroege wekker binnenkort verleden tijd
Anita is verantwoordelijk voor de inrichting van de winkel, terwijl haar man Lion zorgt voor de verschillende soorten brood. Het Tilburgse familiebedrijf werd 103 jaar geleden geopend en uiteindelijk hebben zij de zaak overgenomen. Daarvoor werkte Lion in de metaalsector, maar daar was weinig werk in. De overname van de bakkerij kwam dus precies op het juiste moment.
Zijn vader was namelijk ook bakker. “Zo kon de zaak gewoon doorgaan. Eigenlijk vond ik het bakken ook wel leuk. Ik hielp mijn vader altijd al mee en uiteindelijk nam ik het stokje over”, legt hij uit.
Toch was het geen makkelijke keuze om te stoppen met bakken. “Je bent toch twee voorvaders schuldig. Dan denk je: doe ik hier wel goed aan? Dat speelde zeker mee, en het was natuurlijk echt ons leven.”
Maar er zitten ook voordelen aan. Zo hoeft het duo niet meer vroeg uit de veren om de winkel klaar te maken. En dat voelt als een opluchting. “Ik ga die vroege wekker niet missen, nee”, lacht Anita. “Ik heb het nooit met tegenzin gedaan, maar het lichaam vraagt nu om wat meer rust, dus daar gaan we voor.”
Geen brood, wel knuffels
Trouwe klanten hoeven het echtpaar niet te missen. De winkel blijft open, alleen wordt er geen brood meer verkocht. Ze richten zich volledig op de knuffels en andere artikelen. “De winkel wordt niet verbouwd. We laten het zoals het is. De planken waar nu nog brood ligt, staan binnenkort vol met knuffels van nieuwere merken”, vertelt Anita. Ook blijven koekjes, bonbons en Italiaanse koekjes verkrijgbaar.
En Lion? Die is de knuffels stiekem ook steeds leuker gaan vinden. “Zij vindt het fantastisch. Ik eerlijk gezegd ook steeds meer. In het begin had ik er niet zoveel mee, maar het is eigenlijk erg leuk. En je hoeft er niet vroeg voor op te staan”, knipoogt hij.
Nog tot 6 december bakt het echtpaar volop. Daarna worden de laatste grondstoffen opgemaakt en komt er een einde aan het broodbakken.
