Rechtszaak schilderijenheling begonnen

24 november 2009 om 18:00
nl
De rechtbank in Den Bosch is dinsdag begonnen aan de rechtszaak over de grote schilderijenheling van vorig jaar. Toen werden vijf Hollandse meesters die in 2002 gestolen waren uit Frans Halsmuseum in Haarlem te koop aangeboden. Dat gebeurde in Boxtel en Eindhoven.
Geschreven door

De koper was een infiltrant van de politie, waardoor de zeven verdachten tegen de lamp liepen.

De mannen worden er van verdacht dat ze de schilderijen probeerden te verkopen, terwijl ze wisten dat die gestolen waren. Hoofdverdachten zijn de zakenman Hans van Meesen en zijn zoon Rob en kunsthandelaar Ron de V. uit Den Bosch.

Nieuwe feiten kwamen dinsdag eigenlijk niet boven tafel. Wel bleek nog eens de omvang van het onderzoek dat tot de aanhoudingen had geleid. Om de kostbare doeken boven water te krijgen hebben politie en justitie een jaar lang telefoons afgeluisterd en mensen gevolgd.
Infiltrant
Spil in het onderzoek was een infiltrant met code 1303, die zich uitgaf voor zakenman Geert de Rooij. Hij toonde zogenaamd interesse voor de schilderijen, en kwam later op de proppen met een Engelse kunstliefhebber. Dat bleek echter een tweede infiltrant te zijn, die was geleend van de Britse politie.

Advocaat Bas Kurvers, die kunsthandelaar Ron de V. verdedigt, zegt vraagtekens te stellen bij het onderzoek. Hij zegt dat de andere zes advocaten daar waarschijnlijk ook zullen terugkomen in hun pleidooien. Dat gebeurt dan pas in januari.

Het grootste deel van het 'losgeld' van een miljoen euro dat voor de schilderijen werd betaald, is nog steeds zoek. Twee ton van de genummerde biljetten werd teruggevonden in woningen van de familie Van Meesen. De overige acht ton blijft spoorloos.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.