'Mein Kampf' weer te zien in Overloon

26 november 2009 om 15:50
nl
Een bijzonder exemplaar van 'Mein Kampf' is weer te zien in het Liberty Park in Overloon. Het boek waarin Nazi-leider Adolf Hitler zijn leven en ideologie beschrijft, werd er begin 2004 gestolen.Vorig jaar werd het bij toeval gevonden tijdens een huiszoeking in het Belgische Neerpelt. Mein Kampf ligt in het museum voortaan letterlijk achter de tralies.
Geschreven door

Het exemplaar was geschonken aan rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart, die het op zijn beurt afstond aan NSB-leider Anton Mussert. Het boek is ruim 50.000 euro waard.

Het ligt nu achter de tralies, omdat Hitler het boek tijdens zijn gevangenschap schreef. Hij was in de cel gezet na een mislukte couppoging. Ook wil de museumleiding hiermee voorkomen dat het boek weer wordt gestolen. "Het moet aan het publiek getoond kunnen worden, al zijn daar nu dus wel speciale voorzorgsmaatregelen voor getroffen," zegt museumdirecteur Erik van den Dungen.
Nazi-kopstukken
De bijzondere editie verscheen destijds in een oplage van enkele tientallen exemplaren en was alleen bedoeld voor Nazi-kopstukken. De in leer gebonden uitgave met goudopdruk werd in 2004 tijdens een nachtelijke snelkraak gestolen. De vitrine met gepantserd glas werd met grof geweld vernield.

Sindsdien was het boek lange tijd spoorloos. Het werd in maart vorig jaar bij toeval aangetroffen tijdens een huiszoeking bij een Nederlandse zakenman in het Vlaamse Neerpelt. De man had er 425 euro voor betaald, een schijntje van de werkelijke waarde. Hij verzette zich met alle juridische middelen tegen teruggave aan het museum. Bij de huiszoeking waren volgens hem buitensporige middelen gebruikt, waardoor hij zich zeer bedreigd had gevoeld. Pas na een hoger beroep werd het pleit definitief beslecht.
Onbeschadigd
Uiteindelijk leverde het vlekkenpatroon op het boek het bewijs dat het daadwerkelijk uit Overloon kwam. Als geluk bij een ongeluk was het boek onbeschadigd gebleven dankzij het gepantserde glas van de vitrine dat bij de snelkraak niet versplinterde.

In februari van dit jaar droegen medewerkers van het Internationaal Rechtshulp Centrum het boek tijdens een korte ceromonie over aan het museum. Pas nu de beveiliging optimaal is, durft het Liberty Park het omstreden en kostbare boek weer aan het publiek te tonen.
René Bastiaanse bezocht het Liberty Park, toen nog Oorlogs- en Verzetsmuseum, in 2002 en bekeek onder meer het kostbare boek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.