SS'er Boere bekent moord op Bredase apotheker

8 december 2009 om 15:01
nl
Heinrich Boere heeft bekend dat hij in 1944 de Bredase apotheker Fritz Bicknese heeft doodgeschoten. Dat heeft zijn advocaat gezegd tegen de rechtbank in de Duitse stad Aken.
Geschreven door

De familie van de vermoorde Bredase apotheker Bicknese zegt een gevoel van opluchting te hebben na de bekentenis van ex-SS'er Heinrich Boere. Bicknese werd door de Duitsers vermoord als vergelding voor een schietpartij op een landwachtcommandant.

Boere verklaarde altijd te hebben gehandeld vanuit een bevel. Volgens zijn advocaat had Boere toen niet het gevoel dat hij misdaden had gepleegd. "Nu 65 jaar later zie ik dat anders", zei Boere tegen de rechter. Maarten Bicknese, kleinzoon van de vermoorde apotheker, zegt dat de familie er mee uit de voeten kan en het verhaal kan sluiten.
Moorden
Boere staat in Aken terecht voor in totaal drie moorden op Nederlandse burgers tijdens de oorlog. De andere twee moorden heeft hij ook toegegeven. De 88-jarige oud-SS'er ging er in 1944 van uit dat Bicknese een vooraanstaande verzetsman was.

Het proces tegen Boere is op 2 november begonnen. Het heeft inmiddels veel vertraging opgelopen. Eerst omdat de bejaarde Boere een hoorapparaat nodig had. Daarna omdat zijn advocaat vond dat hij niet voor de tweede keer voor het zelfde strafrechtelijk vervolgd kan worden. Hij beriep zich op het Verdrag van Lissabon dat onlangs van kracht is geworden. De rechtbank in Aken vindt dat het proces gewoon door kan gaan.
Uitlevering
Boere is na de Tweede Wereldoorlog in Nederland ter dood veroordeeld, later werd zijn straf omgezet in levenslang en daarna ontsnapte hij. Jarenlang hield hij zich schuil in Duitsland tot hij enkele jaren geleden werd 'ontdekt'.

Omdat hij het Duitse staatsburgerschap heeft was uitlevering en omzetting van de straf onmogelijk. Er ontstond politieke druk om hem opnieuw aan te pakken en dat leidde tot een aanklacht.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.