Marianne Vos wint WK veldrijden

31 januari 2010 om 12:42
nl
Marianne Vos is zondag wereldkampioene veldrijden geworden. De alleskunner uit Meeuwen bleef in het Tsjechische Tabor de Duitse Hanka Kupfernagel 45 seconden voor. Daphny van den Brand uit Zeeland legde beslag op de derde plaats. Zij bleef Katerina Nash uit Tsjechië voor. Sanne van Paassen uit Vlierden werd negende.
Geschreven door

Vorig jaar won Vos het WK veldrijden in Hoogerheide. De 22-jarige Vos bracht haar totaal aantal wereldtitels in het veldrijden op drie. De olympisch kampioene op de puntenkoers was voor het eerst succesvol in 2006.
"Fantastisch"
Marianne Vos glunderde na het behalen van haar derde wereldtitel in het veldrijden. "Ik ben er echt heel erg blij mee dat het weer is gelukt. Een derde wereldtitel is fantastisch", sprak ze na de prolongatie van haar titel in het Tsjechische Tabor.

Al halverwege de laatste ronde vierde Vos zondag haar feestje. Het verschil met haar achtervolgsters was zo groot dat ze haar vuist al triomfantelijk in de lucht kon steken. De olympisch kampioene op de puntenkoers kwam al vroeg in de wedstrijd op kop en sloeg al snel een gat.
Sterk
"Ik voelde me sterk, veel sterker zelfs dan vorig jaar", verklaarde ze haar overmacht. "Ik voelde van tevoren ook dat dit parkoers mij goed lag, maar dan moet alles nog wel kloppen. Gelukkig was dat zo vandaag."

De sportvrouw van het jaar koos ook bewust voor een snelle aanval. "Ik was heel even bang dat het te snel zou zijn. Maar hier is het nooit te vroeg. Het was zo glad. Je kunt dan het beste in je eentje je eigen lijnen rijden." Door haar vroege voorsprong reed ze foutloos over het parkoers. Haar concurrentes hadden zichtbaar moeite op de fiets te blijven. "Het grote voordeel voor mij was dat ik niets hoefde te forceren. Ik had dat gaatje en dat was genoeg. Daardoor heb ik heel geconcentreerd kunnen rijden", legde Vos uit.
Teleurgesteld
Daphny van den Brand had het een stuk zwaarder. Ze is nog altijd niet hersteld van een val twee weken geleden in Roubaix. De kleine blonde veldrijdster uit Zeeland was daarom toch wel tevreden met haar bronzen plak. "Je gaat natuurlijk toch voor die titel, dus het is wel een kleine teleurstelling", zei de winnares van de wereldbeker. "Maar Vos en Kupfernagel waren gewoon beter."

De oud-wereldkampioene (2003) voelde zich ook niet echt zeker op de Tsjechische 'glijbaan'. "Ik was toch wel een beetje bang dat ik weg klapte. De conditie was ook niet zo goed. Ik hoorde dat de Tsjechische Nash steeds dichterbij kwam, maar gelukkig kon ik haar achter mij laten. Volgend jaar heb ik een nieuwe kans."
Mannen
De Nederlandse mannen konden zich niet mengen in de strijd om de medailles. Gerben de Knegt uit Goirle was de beste op de negende plaats en Wilant van Gils uit Schijndel kwam als 43ste over de meet. Wereldkampioen werd de Tsjech Zdenek Stybar. Hij eindigde voor eigen publiek in Tabor na een knappe solo voor de Belgen Klaas Vantornout en Sven Nys.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.