Man die zichzelf in brand stak overleden

17 maart 2010 om 11:28
Man steekt zichzelf in brand
Man steekt zichzelf in brand
De 49-jarige man uit Eindhoven die zichzelf dinsdagavond op het Minckelersplein in Eindhoven in brand had gestoken, is enkele uren later aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie woensdag laten weten.
Geschreven door

De man had zichzelf met een brandbare stof overgoten en stak volgens de politie zichzelf in brand omdat hij relatieproblemen had. Mensen die het zagen gebeuren, hebben het vuur gedoofd door het uit te slaan en de man met water te overgieten. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij dinsdagavond aan overleed.
Reacties
Een buurtgenote zag hoe het vuur de man verslond. "Toen ik keek, zag ik vlammen van 2,5 meter hoog. Die man stond in het midden van het plein te springen, daarna ging hij liggen." Ze was geschokt door de actie van de man. "Er schieten meteen vragen door je hoofd. Wat zie ik nou? Hoe kan dit?" Volgens haar schreeuwde de man het uit. Een andere buurtgenoot kon wat er gebeurde niet geloven. "Dit was echt een film. Hij bleef ook niet stil staan." Een andere man in de straat zag hoe de vlammen 'boven het dak uitkwam'.
Verwondingen
De overlevingskans bij mensen die zichzelf in brand steken, is vaak minimaal, omdat het grootste deel van het lichaam onder de derdegraadsbrandwonden zit. Bij een derdegraads brandwond is de huid verwoest tot aan het onderhuids vetweefsel. De huid ziet er aangetast uit. Een derdegraads brandwond kan ook de onderliggende botten, spieren en pezen beschadigen. Als deze ook zijn verbrand wordt er wel gesproken van een vierdegraads brandwond. De wond ziet er wit/zwart uit en voelt droog en leerachtig aan. Slachtoffers voelen vaak geen pijn omdat de zenuwbanen onder de huid vernietigd zijn.
Historie
De geschiedenis kent meerdere dramatische gevallen waarin iemand zichzelf in brand stak om aandacht te vragen voor een politieke zaak. Zo pleegde op 11 juni 1963 de boeddhistische monnik Thich Quang Duc zelfmoord door zichzelf in brand te steken. Hij protesteerde tijdens de oorlog tegen het Vietnamese regime. Het zelf in de brand steken werd in die tijd een meer gebruikte tactiek van boeddhistische monniken.
De monniken in Vietnam bedienden zich vaker van deze manier van protest. (Foto: ANP)
Op de ochtend van 16 januari 1969 overgoot de Tjechische student Jan Pallach zichzelf met benzine bij het Nationale Museum in Praag en stak zichzelf in brand. Hij protesteerde tegen de Sovjetoverheersing in Tjechoslowakije. 85% van zijn lichaam was bedekt door derdegraads brandwonden. Hij leefde nog drie dagen waarna hij aan zijn verwondingen stierf.

De Poolse filosoof Ryszard Siwiec stak zichzelf in september 1968 tijdens het oogstfeest in een voetbalstadion in Warsau in brand in protest tegen de Poolse betrokkenheid bij de Sovjetinvasie in Tjechoslowakije. (In het filmpje hieronder de historische beelden)

De Italiaanse schrijver Alfredo Ormando verbrandde levend op 13 januari 1998 toen hij zichzelf op het Sint-Pietersplein in Rome in brand stak. Hij protesteerde hiermee tegen het beleid van de rooms-katholieke kerk die homoseksualiteit beschouwt als zonde.
App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...