22 gewonden bij kantelen kampioenswagen - Omroep Brabant

22 gewonden bij kantelen kampioenswagen

28 maart 2010 om 11:19
nl
Tijdens een overwinningstocht door Boekel zijn zondagavond 22 mensen gewond geraakt toen een platte kar op een rotonde op het Sint Agathaplein kantelde. Op de kampioenswagen stonden vier teams van de Boekelse handbalvereniging Habo '95 die kampioen waren geworden.
Geschreven door

Het ging om één herenteam, twee damesteams en een meisjesteam. In totaal stonden er ongeveer veertig mensen op de platte kar. Twee meisjes zijn zwaargewond geraakt en vervoerd naar ziekenhuizen in Eindhoven en Nijmegen. Later bleken ook de verwondingen van de coaches ernstiger zijn dan in eerste instantie werd gedacht. De vier zijn opgenomen op de intensive care. Ze zijn niet in levensgevaar. De overige slachtoffers zijn lichtgewond geraakt en naar ziekenhuizen in Veghel, Oss, Eindhoven, Helmond en Nijmegen gebracht. Twintig mensen zijn in de pastorie vlakbij de plek van het ongeval voor geestelijke bijstand opgevangen door pastoor Renee Aarden. Op het gastenboek van Habo '95 stromen de steunbetuigingen binnen.

Slachtoffer Wilbert Jonkers vertelde beduusd wat hij dacht dat er gebeurd was. "Ik denk dat iedereen aan één kant van de wagen is gaan staan, die kar kantelt en iedereen viel op de grond", aldus Jonkers die met zijn arm in een mitella zit. "Het is jammer. Het had zo'n mooie dag moeten worden", aldus Jonkers.
Klik in de player (druk op + hierboven) op het PlayList-icoon voor alle beelden en reacties.

Telefoonnummer
Burgemeester Bos heeft namens de gemeente Boekel en de politie in een persconferentie meer informatie gegeven over het precieze aantal gewonden. Daar werd ook bekendgemaakt dat er een telefoonnumer is opengesteld voor mensen die willen weten of familieleden of partner bij het ongeluk betrokken zijn geweest. Zij kunnen bellen met Hanneke Dam van de gemeente Boekel op 06-51288488.

"Alle leden van Habo '95 komen uit families en gezinnen uit Boekel," vertelde burgemeester Bos vlak na het ongeval, "Boekel is dan een groot dorp waar iedereen met elkaar leeft en dan heeft zoiets een enorme impact", aldus een ontdane burgemeester Bos.
Witte tenten
Door nog onbekende oorzaak kantelde de omgebouwde carnavalswagen op de rotonde voor de kerk in Boekel. De politie zoekt daarom nog getuigen die het ongeluk hebben zien gebeuren. Mensen raakten bekneld of vielen van de kar af. Veel slachtoffers liepen beenbreuken en andere breuken op. Volgens ooggetuigen stonden er tien ziekenwagens bij de plek van het ongeval.

Hulpverleners hebben witte tenten geplaatst om de gewonden ter plekke te verplegen. Veel mensen stonden langs de route en zagen het ongeluk gebeuren. Later kwamen honderden mensen op het plein bij de kerk bij elkaar. Er werd gehuild en mensen zochten elkaar op voor steun.
Leeftijden
Het kampioensteam Heren 1 van Habo '95 bestaat uit spelers in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar oud. Het team won zondag de kampioenswedstrijd van Taxandria uit Oisterwijk. Het team Dames 2 won zaterdag al van handbalvereniging uit Wanroij.
Lees ook:
Vier slachtoffer op intensive care
Boekel reageert emotioneel op handbaldrama
Hulpverleners proberen de chaotische situatie te stroomlijnen. (Foto: 112brabantnieuws.nl)
De gekantelde kampioenswagen van de andere kant bekeken. (Foto: Meike de Jong)
In snel opgezette witte tenten past ambulancepersoneel eerste hulp toe. (Foto: René van Hoof)
Rood omcirkeld de gekantelde platte kar. (Foto: Twitter)
Het kampioensteam Heren 1 van Habo '95 uit Boekel.
Dames Senioren 2 van Habo '95 werd zaterdag al kampioen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.