Justitie eist jaar cel voor diefstal auto met baby

31 maart 2010 om 17:56
nl
Justitie in Breda heeft een jaar cel geëist tegen een autodief. Hij ging er in Zevenbergen vandoor met een auto met daarin een baby. De man kwam er tijdens zijn rit achter dat er een baby op de achterbank zat.
Geschreven door

Hij zette de baby af bij een supermarkt in Wagenberg. De ouders lieten per brief weten angst te hebben gehad dat de man hun kind iets zou aandoen. Omdat de man niet wist dat er een baby in de auto zat, eist justitie geen straf voor ontvoering.

Tijdens de rechtszaak in Breda was er, ondanks dat er geen ontvoering ten laste is gelegd, veel aandacht voor de baby. "Juist de aanwezigheid van het kindje in de auto, maakt deze diefstal bijzonder," begon een van de rechters.
Impact
De 35-jarige verdachte van de diefstal stond terecht voor de meervoudige kamer van de Bredase rechtbank vanwege de baby en de impact die de autodiefstal had op de ouders van de baby. Normaal gesproken wordt diefstal behandeld door de politierechter, maar de zaak werd als zeer ernstig beschouwd.

Toch wordt ontvoering niet ten laste gelegd. "Er is geen sprake van opzet", aldus de officier van justitie. Maar wel van diefstal met geweld. "De vader was vlakbij en kon snel bij de auto komen. Hij schreeuwt dat zijn kind in de auto zit en slaat op de auto. Hij grijpt het portier, maar toch reed u door," verweet ze de verdachte. "En daarbij raakte de vader gewond toen hij viel."

Volgens de verdachte heeft hij de man wel horen roepen, maar niet verstaan wat de vader zei. Hij kwam er pas later achter dat er een baby op de achterbank zat.
'Kapitale fout'
Advocaat Jan Sneep van de verdachte uit Oosterhout vindt dat de vader een 'kapitale fout' heeft gemaakt door de auto met draaiende motor onbeheerd achter te laten met een baby erin. "Hij ging even kijken of de treinen nog reden vanwege het slechte weer en liet de auto met de sleutels erin en draaiende motor achter uit zijn zicht." Ook zou de vader van het kind zich 'heroïscher hebben voorgedaan' en 'zijn fout hebben willen maskeren door te zeggen dat ie aan het portier is blijven hangen."
Brief
Tijdens de zitting op de rechtbank in Breda werden twee slachtofferbrieven voorgelezen door de rechter. Een van vader en een van de moeder van de baby. Daarin kwam de paniek van de ouders helder naar voren. "Als ie maar voorzichtig rijdt. Als ie hem maar niets aandoet. Als ie hem maar niet verkoopt. Als ie hem maar niet ergens in de polder in de sneeuw dumpt. We hebben gebeden om een goede afloop en God op onze blote knieën bedankt toen het bericht kwam dat onze zoon terecht was." De titel van de brief van de vader was 'Op zo'n moment wordt je jaren ouder' en de brief eindigde met een vraag: 'Waarom ben je doorgereden terwijl ik duidelijk riep dat mijn zoontje in de auto zat?'
Geen bussen
De verdachte autodief verklaarde dat er geen bussen reden die dag en dat hij van Zevenbergen naar Breda moest. Hij stond te koukleumen en vroeg nog aan een conducteur of hij met zijn buskaart met de trein meemocht, maar die lachte hem uit. Toen werd de man boos en besloot 'dan maar een auto te stelen.' Omdat de auto van de Zevenbergse vader stationair draaide, sprong hij erin en reed er vandoor. Hij schrok zich kapot toen er een kind achterin bleek te zitten, schetst zijn advocaat Jan Sneep na afloop. "Net een scenario van een slechte film."App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.