'Stolpersteine voor joodse slachtoffers WO II'
Het initiatief is afgeleid van het project van Gunther Demning. Deze Duitse kunstenaar plaatste over de hele wereld zogeheten Stolpersteine ter nagedachtenis aan joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ze worden Stolpersteine genoemd omdat je er volgens Demning over struikelt met je hoofd en je hart. Bovendien moet je buigen om de tekst te kunnen lezen.
Deportatiedata
Op de stenen staan de naam, geboorte-, deportatie- en overlijdensdata van de joodse slachtoffers. Eindhoven was vorig jaar de eerste plaats in Brabant waar Stolpersteine werden gelegd. Vorige maand volgden in onze provincie Roosendaal, Tilburg en Werkendam.
De stenen in Eindhoven liggen op het kerkhof van de GGzE, het voormalige Rijks Krankzinnigengesticht. Deze Stolpersteine werden vorig jaar mei onthuld als herinnering aan de 24 omgebrachte joodse patiënten van de Grote Beek.
Bert Jans, die bij de GGzE werkt en dit toen initieerde, wil nu met stadgenoot Phocas Kroon ook alle andere joodse slachtoffers uit Eindhoven gaan herdenken. Kroon is schrijver van het boekje 'De joodse gemeenschap van Eindhoven 1940-1945'. Ze vinden dat er tot nu toe veel te weinig aandacht is geschonken aan wat joodse inwoners van Eindhoven is overkomen.
Geadopteerd
De gemeente wil geld geven aan het project wanneer ook bedrijven en particulieren over de brug komen. De stenen kosten ongeveer 100 euro per stuk. Ze kunnen ook geadopteerd worden door per steen 25 euro te storten op een speciaal rekeningnummer.