Minister van Defensie neemt maatregelen KMA

26 augustus 2010 om 22:29
nl
Vier op de tien cadetten op de KMA in Breda heeft ooit te maken gehad met wangedrag. Een op de tien had er ook echt last van. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Defensie is gemaakt.
Geschreven door

Vooral vrouwelijke leerlingen waren doelwit. Het ging op de officiersopleiding in Breda meestal om pesten. Maar ook seksueel wangedrag kwam voor en er zijn gevallen van discriminatie bekend. Hoeveel incidenten er exact op de KMA waren is, niet bekend. Alleen percentages zijn gepubliceerd.

De afgelopen weken kreeg defensievakbond ACOM twintig meldingen binnen. Ook de opleiding voor soldaten en korporaals in Oirschot werd onderzocht, maar daar werden minder wantoestanden gemeld. Minister Van Middelkoop van Defensie heeft maatregelen aangekondigd om wantoestanden verder terug te dringen.
Niet tolereren
Uitgangspunt is dat wangedrag niet wordt getolereerd. Er wordt een actieprogramma opgezet. Instructeurs en cadetten krijgen voortaan beter uitgelegd wat de normen zijn en hoe iedereen met elkaar omgaat. De positie van de klager wordt versterkt. Alle regels, ook voor de ontgroening, worden nog eens onder de loep genomen. De instructeurs krijgen te maken met hogere functie-eisen zodat ze beter kunnen coachen. De rol van vertrouwenspersonen wordt groter en er komt meer interne voorlichting over het melden van incidenten. Om het half jaar wordt overlegd tussen de KMA en de defensieleiding.
Incidenten
Het ministerie van defensie heeft vrijdag meer bekendgemaakt over het wangedrag op de KMA in Breda. Vier ’Bredase’ incidenten, worden vermeld in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat alleen om zaken die de afgelopen dagen al in de media waren genoemd maar nu met meer details. Eentje uit 2001 en twee uit 2006 en een van vorig jaar. In alle gevallen waren cadetten (studenten aan de KMA) de slachtoffers.
'Seksuele aanranding'
In 2001 was een cadet slachtoffer van seksuele aanranding door mede-cadetten. Wat er precies gebeurde toen is onbekend en evenmin is bekendgemaakt of het slachtoffer een man of vrouw was. De aanranding was zo ernstig dat het tot een rechtszaak leidde. De daders werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Hun werkgever, defensie, strafte hen ook niet. Het slachtoffer raakte na de aanranding in ernstige psychische problemen en kreeg hulp. Lang leek het er op dat de cadet medisch ongeschikt zou worden verklaard maar er volgde een terugkeertraject. Na steun van de vakbond ACOM, maakte de cadet vorig jaar de KMA alsnog af en volgens defensie zijn er 'naar tevredenheid’ afspraken gemaakt over een vervolgfunctie.
'Grove uitspraak'
In 2006 deed een pelotonscommandant een ‘grove uitspraak’ over een cadet, terwijl het hele peloton erbij was. De cadet had een achterstand opgelopen, naar later bleek mede door de ziekte van Crohn. Na het incident nam defensie geen maatregelen tegen de commandant maar die kreeg wel een andere functie buiten de Nederlandse Defensie Academie (NLDA), de overkoepelende onderwijsorganisatie van defensie waar ook de KMA onder valt. Uit onderzoek bleek dat de cadet ‘beneden de maat’ werd begeleid. Hij of zij is afgekeurd en verlaat defensie op 1 oktober.
'Ongewenst gedrag'
In datzelfde jaar viel een cadet uit na ‘ongewenst gedrag’ door mede-cadetten. Wat er gebeurde, is niet bekend. Zeker is wel dat de ‘daders’ werden geschorst en vertraging opliepen in de opleiding. Een klacht werd ongegrond verklaard. Later bleek dat onder anderen de instructeurs faalden in hun aanpak. Er werden maatregelen genomen en het slachtoffer slaagde voor de KMA op 27 juni 2008.
Doorlopend gediscrimineerd
In 2009 meldde een cadet dat hij zich doorlopend gediscrimineerd voelt door mede-cadetten en kaderleden. De cadet heeft volgens defensie een ‘etnische achtergrond’. Hij zou onvoldoende hebben gepresteerd en kreeg extra begeleiding. Hij kreeg een burn-out en zat ziek thuis. Na zijn terugkeer volgde een incident op de schietbaan, onbeheerst gedrag volgens defensie, en werd hij uit de opleiding genomen. Er volgde een onderzoek maar discriminatie werd niet aangetoond. Deze zaak loopt nog.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!