Eind 2013 voor het eerst water in nieuwe Zuid-Willemsvaart
Hierdoor hoeven schepen dan niet meer de binnenstad van Den Bosch te doorkruisen. De aanleg van ongeveer 8 kilometer nieuw kanaal tussen Den Dungen en Empel begint in het najaar van 2011.
Het is ongeveer twintig jaar geleden dat in Nederland voor het laatst een kanaal werd gegraven. Dat was toen in Helmond. In verband met de aanleg van de nieuwe Zuid-Willemsvaart rijden in de herfstvakantie van 2011 negen dagen geen treinen tussen Den Bosch en Oss. Die periode is nodig voor de aanleg van een tijdelijk spoor waar treinen ongeveer twee jaar overheen gaan rijden.
WillemsUnie
De klus ten oosten van Den Bosch is gegund aan WillemsUnie. Dit is een consortium, dat wordt gevormd door de bedrijven Van Hattum en Blankevoort, KWS Infra, GMB en Van den Herik. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 150 miljoen euro. "WillemsUnie werd onder meer geselecteerd vanwege het duurzame plan en de minste hinder voor omwonenden," aldus contractmanager Fred Rodewijk van Rijkswaterstaat.
In het dunbevolkte gebied rond rivier de Aa beginnen volgend najaar satellietgestuurde graafmachines met het karwei. Het meeste werk zit in de aanleg van zes bruggen en twee nieuwe sluizen bij Empel en Berlicum, niet in het graven, zo meldde projectdirecteur Jaap Blokland. "Met een beetje goede wil zou je het kanaal in drie maanden kunnen graven," legt hij uit.
Zwaartepunt
Het zwaartepunt van het graafwerk ligt in het voorjaar en de zomer van 2013 als het langste deel ten noorden van de toekomstige sluis bij Berlicum aan de beurt komt. Eind 2013 kan de Maasdijk worden doorgestoken en loopt het kanaal vanaf het noorden langzaam vol. In de zomer van 2014 stroomt het water vanuit de huidige Zuid-Willemsvaart in het nieuwe deel.
Het nieuwe kanaal doorkruist drie belangrijke verkeersaders: de snelweg A59, die al over het toekomstige kanaal loopt, de spoorlijn Den Bosch-Oss en de N279 van Den Bosch naar Helmond.