Brabant verrast door plannen kerncentrale - Omroep Brabant

Brabant verrast door plannen kerncentrale

6 september 2010 om 17:59
nl
Brabantse Statenleden zijn verrast door het plan van Energy Resource Holding (ERH) om een tweede kerncentrale te bouwen bij Borssele in Zeeland.
Geschreven door

ERH is in handen van de voormalig aandeelhouders van het Bossche energiebedrijf Essent. Dit zijn zes provincies, waaronder Noord-Brabant, en een aantal gemeenten. De Brabantse SP-fractie stuurt dinsdag nog vragen naar het provinciebestuur.
Wensen
Verschillende Brabantse fracties zijn verrast door de plannen. "We zijn niet geconsulteerd en hebben onze wensen en bedenkingen niet kunnen laten horen", geeft de Brabantse SP-fractievoorzitter Nico Heijmans aan. "We weten niet eens precies wat de positie van de provincie is", reageert de Brabantse D66-fractieleider Marusjka Lestrade.

De Statenfractie van GroenLinks vindt het verbijsterend dat de provincie publiek geld wil gebruiken voor de bouw van een kerncentrale. "Publiek geld dient alleen gebruikt te worden voor schone energie. Overheden moeten bouwen aan een groene, toekomstbestendige energievoorziening en niet investeren in vieze technieken uit het verleden", aldus GroenLinks-Statenlid Evert van Schoonhoven.
Bouwvergunning
Volgens provinciebestuurder Jacobs kon door het reces de statenleden niet eerder geïnformeerd worden. Volgens haar gaat het slechts op een bouwvergunningaanvraag. Dit is nodig om de marktwaarde van de kerncentrale te behouden. Dit hoeft niet te betekenen dat er ook werkelijk gebouwd gaat worden.

Vorig jaar maakte het Zeeuwse nutsbedrijf Delta al soortgelijke plannen bekend. Nieuwe kernenergie past volgens ERH bij energie- en klimaatuitdagingen waar Nederland en Europa voor staan. De politiek moet nog besluiten of er een nieuwe kerncentrale komt.
App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.