"Timco heeft geleerd van brand"

15 september 2010 om 11:11
Timco Plastics in Valkenswaard gaat geen spullen meer buiten opslaan. Ook laat het bedrijf in zijn nieuwbouw overal sprinklerinstallaties aanbrengen. Mede-eigenaar George Kool heeft dit donderdag gezegd als reactie op een rapport van Oranjewoud.
Geschreven door

Oranjebouw vindt in haar rapport over Timco dat de gemeente Valkenswaard zelf vaker controles had kunnen uitvoeren op industrieterrein De Vest. Dit is sinds een nieuwe wet in 2008 mogelijk geworden. Daarvoor lag de verantwoordelijkheid alleen bij de provincie. De onderzoekers was het ook opgevallen dat verscheidene dossiers die bij vergunningen hoorden, moeilijk terug te vinden waren.
Milieuvergunningen
Onderzoeksbureau Oranjewoud heeft op verzoek van de gemeente Valkenswaard onderzocht hoe bouw- en milieuvergunningen zijn verstrekt en gecontroleerd. Aanleiding was de miljoenenbrand op 21 juli op bedrijventerrein De Vest. In het rapport staat dat er geen fouten zijn gemaakt. Kool zegt dat hij niets anders had verwacht.
Vergunningen
Oranjebouw onderzocht de vergunningen van drie bedrijven in Valkenswaard. Ook doe-het-zelfwinkel Fixet en stoffenfabriek Kobe werden hierbij betrokken. Zij liepen net als Timco schade op bij de brand, waarvan de oorzaak overigens nog steeds niet bekend is.

Het onderzoek toont aan dat de gemeente Valkenswaard in 2005 bezwaar heeft gemaakt tegen de opslag van brandgevaarlijke materialen op het terrein van plasticverwerker Timco Plastics waar de brand op 21 juli uitbrak. Het bezwaar is om onduidelijke redenen ingetrokken.

De onderzoeksresultaten werden donderdagochtend gepresenteerd door burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard.

Wachten op privacy instellingen...