Weer gesneuvelde soldaat opgegraven bij Waspik

4 oktober 2010 om 19:49
nl
In de buurt van Waspik zijn opnieuw resten gevonden van een militair uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens de koninklijke landmacht gaat het waarschijnlijk om een Duitse soldaat. Meer details zijn niet bekend gemaakt.
Geschreven door

De stoffelijke resten werden donderdag opgegraven. Afgelopen zomer werd in de Overdiepse Polder bij Waspik ook al een skelet gevonden van een militair, mogelijk een Pool of Canadees.

Volgens de Waalwijkse historicus Menni Roitero zijn er nog acht of negen militairen in het gebied vermist. Ze waren betrokken bij de Slag om Kapelsche Veer, in de winter van 1944-1945. In die periode was de Bergsche Maas frontgebied en vielen bij gevechten ongeveer 1200 slachtoffers: doden, gewonden, krijgsgevangenen en vermisten.
Tientallen skeletten
In de polder bij Waspik kwamen, naast veel munitie, vaker menselijke resten boven de grond. Bij dijkverhogingen rond de eeuwwisseling werden tientallen skeletten gevonden. Sommige soldaten lagen nog exact op de plek waar ze waren gesneuveld. Na meer dan een halve eeuw onzekerheid kregen familieleden zo definitief uitsluitsel over het lot van hun dierbare.

De bergings- en identificatiedienst van het leger neemt de stoffelijke resten mee naar een laboratorium in Soesterberg. Daarna wordt verder onderzoek gedaan naar de identiteit. Volgens de koninklijke landmacht kan dat per geval wel een jaar in beslag nemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.