Dode man Breda blijkt excentrieke levenskunstenaar
Een verontruste overbuurvrouw had de politie gemeld dat ze al lang niets meer van Heeren had vernomen. "Ik had al veertien dagen niets van hem gezien, geen beweging, niks", verklaarde ze ontdaan. Dat Heeren zich niet liet zien, was opmerkelijk. " We hadden hem al een tijdje niet gezien terwijl we hem elke dag tegenkwamen," vertelde een andere buurtbewoner.
In bed
Toen de politie en andere hulpverleners het huis binnen gingen, troffen ze op de bovenverdieping in zijn bed het dode lichaam van Adrie Heeren aan. De levenskunstenaar lag mogelijk al enkele weken dood in zijn huis. Heeren woonde ruim dertig jaar in zijn huis aan de Valkenierslaan. De laatste jaren leefde hij een teruggetrokken bestaan.
Adrie Heeren was een markant figuur in Breda. Begin jaren ‘70 maakte hij als drummer onder meer deel uit van de legendarische Bredase bluesband Surprieze. Later manifesteerde hij zich regelmatig als excentrieke levenskunstenaar.
Drumkampioen
Adrie Heeren stond ook bekend onder zijn artiestennaam Frank Marshall, vernoemd naar de Amerikaanse filmproducer die ondermeer bekend is van zijn werk voor de Indiana Jones' film Raiders of the Lost Ark. Hij was de stuntman van de theatergroep SBA, Super Blue Attractions uit Breda. Daarnaast noemde hij zichzelf drumkampioen en waaghals.
Een hoogwerker tilt het stoffelijk overschot uit het huis. (Foto: Mainstay Media Breda)
Heeren, oftewel Frank Marshall, vertelde in een interview in BN De Stem hoe hij tot het besluit kwam kunstenaar te worden. "Ik kon kiezen voor dansles, verkering, een brommer en verder gaan in het bedrijfsleven, wat mij toch wel trok. Maar opeens veranderde er van alles. Je had die jongerenoproeren in de hele wereld. En ik ontdekte iets: er is dood op aarde. Ik zag iemand weggedragen worden en ik begon na te denken. Ik schrok ook vreselijk van het beeld van al die arbeiders die 's morgens op de fiets en te voet naar hun werk gingen. 's Avonds vertrokken ze weer en keken ze allemaal naar de tv. Dat bestaan wilde ik niet. Toen is het heel vlug gegaan."
Frank Marshall was een man die zich liet meevoeren door zijn ingevingen. Hoe extreem ook. Zo dook hij ooit tijdens de opening van het Wilhelminapark in de Wilhelminavijver waar hij tot schrik van omstanders bijna niet meer boven kwam. "Ik ben iemand met heel extreme gevoelens en ik geef extreme performances", vertelde hij BN De Stem.