Defensie weerspreekt beschuldiging Apache-piloten
Ex-militair Rob Maylor schrijft in zijn boek SAS Sniper dat Nederlandse Apache-helikopters in september 2008 geweigerd hebben om luchtsteun te geven toen de Australiers in een hinderlaag van de Taliban waren gelopen in de provincie Uruzgan. De piloten zouden te bang zijn geweest. Deze lezing wordt door geen van de Nederlandse betrokkenen herkend, aldus Defensie.
Defensie stelt dat uit gesprekken met direct betrokkenen en uit documenten is vastgesteld dat de Nederlandse helikopters die dag vier keer bij het incident zijn ingezet. Drie keer begeleidde één Nederlandse Apache een medische evacuatie door een andere helikopter. ,,De prioriteit van de Apache helikopter ligt dan bij het veilig ophalen van gewonden, niet bij het gevecht op de grond'', aldus Defensie. Op een later moment is tijdens het gevecht door de Australiërs daadwerkelijk luchtsteun aangevraagd, maar het 'vuurcontact' was al voorbij toen de Nederlandse Apache arriveerde. Op dat moment bleken Taliban en SAF-militairen meerdere kilometers uit elkaar te liggen en vroegen de militairen op de grond niet om wapeninzet.
Uit angst
Volgens de militair van de special forces weigerden de helikopterpiloten in 2008 in actie te komen, uit angst zelf door kogels te worden geraakt. De coalitietroepen vochten in de provincie Uruzgan naar eigen zeggen voor hun leven. De helikopters waren toevallig in de buurt en kregen coördinaten door van doelen die ze moesten beschieten. De piloten deden dat niet, de apaches bleven op veilige hoogte van boven de 5000 meter.
Gefrustreerd
Rob Maylor, de militair die het boek schreef, raakte daarbij gewond. In een interview met de krant geeft hij aan niet te begrijpen waarom de Nederlandse troepen niet te hulp schoten. "Er zijn heel strikte gevechtsinstructies, maar we hadden echt alle hulp nodig die we maar konden krijgen." Gefrustreerd werd de Nederlandse piloten over de radio toegesnauwd 'to fuck off' en dat deden ze, schrijft Maylor.
Zware bommen
Uiteindelijk schoten twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen te hulp vanaf een vliegtuigschip in de Arabische Golf. Met twee zware bommen en kanonvuur werden de militairen ontzet. Bij het gevecht stierf een Amerikaanse soldaat en raakten zeven Australische SAS-militairen zwaargewond.
Defensie
Het ministerie van Defensie kan nog niet inhoudelijk reageren op beschuldigingen. In een eerste reactie laat een woordvoerder weten dat de beschrijvingen in het boek de 'perceptie zijn van een individu die een intense ervaring heeft meegemaakt. Wij hebben tijd nodig om de feiten en omstandigheden naar boven te halen.'
Apaches in Uruzgan:
26 juni 2008: Apaches actief bij grote operatie
7 oktober 2007: Apaches Vliegbasis Gilze-Rijen onder vuur in Afghanistan
8 oktober 2007:Apaches weer snel in de lucht
30 november 2007: Videomateriaal Apaches over Taliban zeer populair