'Verhaal Van Gansewinkel over plastic is onzin'
Nedvang, een bedrijf dat gemeenten en bedrijven ondersteunt bij het proces van scheiding, inzameling, hergebruik, preventie en registratie van het verpakkingsafval, zegt dat 80 procent van het plastic wordt gerecycled. Jan Storm, directeur Nedvang: "Feit is dat 80 procent van het plastic verpakkingsafval afkomstig van huishoudens een tweede leven krijgt. Dit cijfer is ontleend aan officiële opgaven van afvalverwerkers aan Nedvang. Deze opgaven worden geregeld gecontroleerd door de VROM-inspectie."
Klap
"De onjuiste uitlatingen van Sondag zijn een klap in het gezicht van de Nederlandse burgers die met enthousiasme en massaal plastic verpakkingsafval gescheiden aanbieden en de 430 gemeenten die professioneel de inzameling hebben geregeld."
Sondag komt op een ander percentage uit, doordat veel plastic afval uit zoveel verschillende kunststoffen bestaat dat er niets mee valt te beginnen. Na de reactie van Nedvang nuanceerde Van Gansewinkel, dat afval inzamelt en er grondstoffen en energie uithaalt, de opmerking van Sondag. "Sondag bedoelde dat maar 50 procent van het ingezamelde plastic echt verwerkt kan worden tot daadwerkelijke nieuwe grondstoffen. De andere helft verdwijnt in de verbrandingsovens (20 procent) of wordt verwerkt tot producten die maar een beperkte milieuwaarde hebben (30 procent)."
Marker
Een oplossing voor het probleem kan volgens Sondag een 'marker' zijn, een goedkope chip waarmee waardevol afval eruit kan worden gepikt. Met producenten zouden afspraken kunnen worden gemaakt om verpakkingen van hoogwaardig plastic met zo'n marker uit te rusten.
Sondag in het interview: "Vooral in de plastic verpakking van levensmiddelen kun je heel snel de cyclus veranderen. Dat kan zelfs heel goed met markers, die wij in de scheidingstechniek gebruiken om dingen makkelijk uit elkaar te halen. Zo’n chip kost relatief niks. Met lasertechnologie en röntgen aan de lopende band vissen we er alles uit. Zo doen we het met glas ook. Als je het slechte plastic eenmaal weet te scheiden van hoogwaardig kunststof, dan kun je aan de slag gaan."
Plastic Heroes
In Nederland werd een speciale campagne in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het belang van het scheiden van plastic afval: Plastic Heroes. Saillant detail 1: Op de website van Plastic Heroes staat letterlijk over het plastic afval dat wordt gesorteerd: ‘Alles wordt hergebruikt’. Saillant detail 2: De Plastic Heroes-campagne heeft onlangs een communicatieprijs gewonnen. Een quote uit het rapport van de jury: "Knap om zo snel het ingesleten gedrag van de burger te veranderen. Helemaal knap om alle gemeenten van Nederland (met uitzondering van Rotterdam) mee te krijgen. Niet alleen door verplichte wetgeving, maar door een slimme strategie."
Limburg
In Limburg was al eerder weerstand tegen de huidige manier van plastic inzamelen en verwerken. Zestien gemeentes in die provincie hielden een proef en concludeerden dat het achteraf scheiden van plastic uit het afval efficiënter en goedkoper is dan het laten scheiden door de burgers zelf. Het achteraf scheiden van plastic uit het afval met een speciale verwerkingsmachine zou de zestien gemeenten bijna zes miljoen euro besparen.