Sabic investeert fors in 'biologisch' plastic - Omroep Brabant

Sabic investeert fors in 'biologisch' plastic

26 oktober 2010 om 18:06
nl
Kunststoffabrikant Sabic in Bergen op Zoom investeert miljoenen euro's in 'biologisch plastic' dat is gemaakt uit landbouwresten. Ze moeten wel, omdat olie steeds schaarser en dus duurder wordt.
Geschreven door

Samen met de overheid, andere bedrijven en onderwijsinstellingen wordt er de komende tien jaar zo'n 250 miljoen euro voor uitgetrokken.

Op het terrein van Sabic moet volgend jaar een campus komen waar ook andere bedrijven neerstrijken die zich bezig houden met deze 'groene chemie'.
Meer vraag
Volgens Sabic komt er ook steeds meer vraag naar duurzaam gemaakt plastic, vooral voor de toepassing in consumentenproducten zoals televisies, auto's en telefoons.

Ook is de kans groot dat er in de Europese Unie binnenkort een speciale belasting voor koolstofdioxide-uitstoot komt. Door het gebruik van landbouwresten, zoals maisstengels, is de uitstoot van CO2 veel lager. De gebruikte landbouwresten zullen vooral uit Brabant en Zeeland komen, wat ook goed nieuws is voor agrarische bedrijven die hieraan kunnen gaan verdienen.
Centrale ligging
Sabic wil de campus in Bergen op Zoom aanleggen omdat het zo centraal gelegen is in het petrochemisch gebied tussen Rotterdam en Zeebrugge. Ook wordt er intensief samengewerkt met de technische universiteiten in Eindhoven, Delft en Gent.

Het kunststofbedrijf werkt nu al nauw samen met Cargill en Cosun, waar ook SuikerUnie onder valt. Andere bedrijven zouden al interesse hebben getoond om naar de campus bij Sabic te komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.