PSV laat Jonathan Reis voor straf zwemmen

9 november 2010 om 21:17
nl
PSV-spits Jonathan Reis heeft een lesje discipline gekregen bij Nationaal Zweminstituut Eindhoven (NZE). PSV had hem bij een kopstuk van NZE ondergebracht na zijn schorsing voor rijden onder invloed. Dit bleek dinsdag uit onderzoek van Omroep Brabant journalist Rob Bartol.
Geschreven door

PSV wilde op deze manier Reis de ogen openen over hoe sporters op gedisciplineerde wijze omgaan met hun sport. Reis werd bij de zwemmers geconfronteerd met zijn eigen gedrag nadat hij in september, een dag voor de wedstrijd tegen Roda JC, opgepakt was omdat hij met teveel alcohol op achter het stuur was gekropen.
Ontslag
De Eindhovense voetbalclub heeft geen moment aan ontslag gedacht, want volgens PSV hoorde dit bij ‘het proces waarin Reis op dit moment zit’. Reis kreeg een boete en werd door PSV bewust bij de pers weggehouden. In januari van dit jaar werd Reis nog door PSV op staande voet ontslagen vanwege zijn cocaïnegebruik. Na behandeling aan zijn verslaving mocht de Braziliaanse spits toen in ongenade terugkeren bij PSV.
Raar
Dat PSV koos voor een gedwongen verblijf bij de zwemmers lijkt op het eerste gezicht een rare keuze maar is zeer goed te verklaren. De zwemmers van het Nationaal Zweminstituut Eindhoven beschikken over een ijzeren discipline en gaan uiterst professioneel met hun sport om. Voor Reis het perfecte voorbeeld hoe hij als voetballer zijn sport zou moeten benaderen.
Strak regime
Topzwemmers in Eindhoven die trainen bij het NZE hebben dag in dag uit te maken met een strak regime. Bijna elke dag bestaat uit een ochtendtraining, dan school (voor de ouderen rust), daarna de sportschool voor een krachttraining om tot slot een avondtraining af te werken. Een trainingsweek van meer dan twintig tot 25 uur is daarbij heel normaal. Daarnaast zijn er ook nog de wedstrijden in binnen- en buitenland.
Strenger
Zwemtrainers en begeleiders zien topzwemmers heel wat meer dan een voetbaltrainer zijn voetballers ziet. Ook de topsportbeleving van zwemmers is een stuk strenger en bewuster dan van een voetballer. Zo kreeg Olympisch kampioen openwater Maarten van der Weijden ooit een uitbrander van zijn coach toen hij een croissantje naar binnen werkte. Het broodje werd als te vet dus als ongezond bestempeld.
Snuffelen
Jonathan Reis heeft drie weken gesnuffeld aan een andere topsportwereld waar discipline en bijbehorend gedrag heel anders zijn dan in zijn voetbalwereld. In de periode dat Reis onder de hoede was van de Eindhovense zwemmers hield iedereen die erbij betrokken was de kaken stijf op elkaar. Een bijna vanzelfsprekende discipline.
Ontkennen
Na wekenlang van ontkenning dat Reis was opgevangen door ‘de Eindhovense zwemwereld’ is dinsdagmorgen het verhaal bevestigd. Sterker nog ‘ze’ zijn trots dat de voetballer bij het maken van een eerste doelpunt - na zijn misstap - een afgesproken gebaar maakte voor de tv-camera’s.
Onverwachts
De zaak kwam bijna aan het licht toen Omroep Brabant verslaggever Rob Bartol (die zelf ook traint in het Pieter van den Hoogenbandzwemstadion) op een ochtend Jonathan Reis letterlijk tegen het lijf liep bij de toegangspoortjes.
Herkennen
Niet wetende dat het hier ging om de desbetreffende PSV-voetballer om het simpele feit dat hij een zwemmer wel herkent, maar een voetballer niet. Later bij het doorbladeren van een sportkatern van een landelijk dagblad herkende hij op een foto de voetballer Jonathan Reis, die hij ook bij het zwembad had gezien. Overigens is de voetballer niet in het zwembad gegooid om het wat discipline bij te brengen maar ging het vooral om bij Reis de ogen te openen hoe andere sporters met hun sport omgaan en hoe zij zich gedragen.
Lees ook:
Reker: Geen andere oplossing nodig
Jonathan Reis bezoekt PSV'ers in Brazilië
Reker teleurgesteld in Reis




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.