Doek valt voor De Kleine Aarde
Volgens directeur Martijn Messing heeft De Kleine Aarde op jaarbasis een tekort van ongeveer een half miljoen euro. De problemen begonnen toen de Postcodeloterij begin dit jaar besloot de subsidie aan het milieu-educatiecentrum stop te zetten. Hierdoor kan De Kleine Aarde de 30.000 euro die maandelijks nodig zijn om het initiatief overeind te houden, niet langer ophoesten. Messing heeft besloten De Kleine Aarde te sluiten voordat er sprake is van een faillissement. De twaalf medewerkers komen per 1 januari op straat te staan.
Milieuvriendelijke alternatieven
De Kleine Aarde vertolkte een voortrekkersrol in het presenteren van alternatieven voor een duurzame samenleving. Het idee ontstond 38 jaar geleden op initiatief van Sietz Leeflang. Hij was zich in de jaren zeventig al bewust van het groeiende milieuprobleem en besloot op zoek te gaan naar concrete, milieuvriendelijke alternatieven voor de moderne technologie.
In 1972 werd in Boxtel de proeftuin De Kleine Aarde ingericht, waar volop werd geëxperimenteerd met biologische landbouw, anders bouwen en wind- en zonne-energie. De medewerkers knutselden aan windmolens, trapfietsen en zelfbouwdynamo's.
'Geitenwollen sokkenclub'
Hoewel De Kleine Aarde aanvankelijk werd uitgemaakt als 'een geitenwollen sokkenclub', groeide het door de jaren heen uit tot een heus ecopark met bezoekerscentrum. Het park presenteerde de ecologische voetafdruk, die aangeeft hoeveel ruimte een mens gebruikt voor zijn voedselbehoefte, energie en afval. Een ander succesvol initiatief is de Duurzame Waardekaart, waarbij consumenten korting krijgen op producten die gemaakt zijn met respect voor de natuur. Inmiddels zijn 45.000 mensen houder van zo'n kaart.
Het bezoekerscentrum in Boxtel wordt overgedragen aan de gemeente, die eigenaar is van de grond waarop de gebouwen staan. Twee initiatieven, waaronder de Waardekaart, gaan zelfstandig verder.