Waterschappen Brabant druk met afvoeren water - Omroep Brabant

Waterschappen Brabant druk met afvoeren water

14 november 2010 om 19:39
nl
De Brabantse waterschappen hebben geen extra problemen ondervonden van de regenval zondag. Het ergste is achter de rug, zo lijkt het. Toch zijn de waterschappen nog druk met het afvoeren van het overtollige water. Omroep Brabant sprak met de dijkgraven van Aa en Maas en Brabantse Delta.
Geschreven door

Het gevaar van overstromingen is geweken, meldt dijkgraaf Lambert Verweijen van waterschap Aan en Maas. Het is wel nog alle hens aan dek. Het meeste water moet worden afgevoerd op de Maas en juist die is in de loop van de dag flink gaan stijgen met regenwater uit Limburg en België. "Het is zaak dat wij zoveel mogelijk water afgevoerd krijgen voor de hoogwatergolf hier is." Dijkgraaf Jozef Vos van Brabantse Delta noemt de problemen 'beheersbaar.'
Overloopgebieden
In heel de provincie zijn overloopgebieden onder water gezet. In het oosten van de provincie gaat het om twee gebied van in totaal 50 hectare: Starkriet in de gemeente Someren en Diesdonk bij Helmond en Asten. Deze overloopgebieden zijn zondagmiddag weer leeggemaakt, toen het water nog in de Maas kon worden afgevoerd.

In het westen zijn het kleinere overloopgebieden bij Zundert die onder water zijn gezet. Bij Breda is dat nog niet nodig geweest, aldus de dijkgraaf. In het westen van Brabant zakte zondag het waterpeil en is de situatie stabiel, liet het Waterschap Brabantse Delta weten.

Zaterdag was het waterschap in hoogste staat van paraatheid vanwege de wateroverlast door langdurige regenval. In het gehele gebied van het waterschap stond het water zeer hoog.
Ondergelopen
Op meerdere plaatsen waren akkers en weilanden ondergelopen en op enkele plaatsen stonden straten blank. Op vele plekken stond het water nog hoog in waterlopen, beken en sloten.

De gemalen draaiden op volle toeren. Stuwen werden omlaag en sluizen opengezet zodat het water sneller kon worden afgevoerd. In onder meer Steenbergen, Zevenbergen, Moerdijk en Etten-Leur had het waterschap noodpompen geplaatst om het water af te voeren.

In het vaargebied van de riviertjes de Mark en de Vliet is het scheepvaartverbod opgeheven, behalve het gedeelte bij de Mandersluis. De Mandersluis bij Dinteloord is dicht.
De Dommel
Ook het water in de Dommel en de Tongelreep is weer aan het dalen, zegt Waterschap De Dommel. Deze twee beken hebben dit weekend het overvloedige water van de Belgische Kempen te verwerken gehad. Waterschap De Dommel verwacht niet dat het waterpeil in de twee beken nog gaat stijgen als gevolg van het afvoeren van water.

Waterschap De Dommel heeft zaterdag bij de regenval verschillende waterbergingsgebieden ingezet. De komende dagen wordt het water daar verder afgevoerd om het waterpeil weer op normaal niveau te krijgen. Verder gaat Waterschap De Dommel er van uit dat 'de grootste piek voorbij is'.
De koeien krijgen natte voeten in het Markdal. (Foto: Henk Voermans)
De weilanden 'naast de Dommel. ('Foto: Everien van Poppel)
De dijken bij de Reusel zijn maar net hoog genoeg (Foto: Guus Creusen)

Zie Brabant geteisterd door hevige regenval voor foto's van zaterdag.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.