'Voorlopig geen bouwkraan achter Noordbrabants Museum'

17 november 2010 om 18:33
nl
Er komt voorlopig geen nieuwe bouwkraan achter het Noordbrabants Museum. Dat zegt burgemeester Rombouts van Den Bosch in een verklaring. Eerst wordt een gedegen en onafhankelijk onderzoek gedaan naar de oorzaak van het scheefzakken van de kraan. Dat moet naar verwachting nog voor de jaarwisseling zijn afgerond.
Geschreven door

De bouwkraan, die dinsdagavond begon te hellen waardoor zo'n 150 buurtbewoners moesten worden geëvacueerd, is intussen weggehaald door de bouwer. Volgens Rombouts voldeed het plaatsen aan alle voorschriften. De kraan van ongeveer 45 meter hoog stond bij de aanbouw van het Noordbrabants Museum.

Het gevaarte verzakte in het begin van de avond. De kraan werd eerst gestabiliseerd en vervolgens gedemonteerd. De operatie duurde tot ongeveer vijf uur in de ochtend. Dat had volgens de politie te maken met veiligheidsmaatregelen die werden getroffen.

Over de oorzaak van de verzakking kon de politie niets zeggen, dat wordt onderzocht. Ze houdt daarbij rekening met de mogelijkheid dat de kraan verzakt is door de drassige grond.
Evacuatie
Uit angst dat de kraan zou omvallen, werden zo'n 150 omwonenden geëvacueerd. Zij werden opgevangen in Hotel Central. 55 van hen brachten daar ook de nacht door. De rest heeft elders onderdak gevonden. De geëvacueerden mochten rond vijf uur weer terug naar hun woningen.
Onvrede
Buurtbewoner Tony de Groot is niet te spreken over de manier waarop de politie de evacuatie aanpakte. "De evacuatie was de eerste twee uur erg chaotisch. Toen had de politie nog alles in handen. Bouwvakkers en bewoners moesten mensen uit hun huizen halen, terwijl dit eigenlijk door politie of brandweer had moeten gebeuren. Dit is toen niet volledig gebeurd. Hierna pakte de brandweer het alsnog op. Verder werden we aan ons lot overgelaten. Vanaf het moment dat de gemeente de evacuatie overnam werden we beter voorgelicht en goed verzorgd."
Veiligheid
De politie hield dinsdag volgens een woordvoerster met alle scenario's rekening omdat het moeilijk in te schatten was of de kraan daadwerkelijk om zou vallen. "De veiligheid van de mensen in de omgeving staat voorop bij de operatie. Er komen lampen bij en er worden vluchtroutes gemaakt voor het geval het toch misgaat. Buurtbewoners worden zo goed mogelijk op de hoogte gehouden."
Kraan is slecht zichtbaar in de mist (foto: Martijn de Bie
Politie waakt bij de kraan (foto: Martijn de Bie)
Toegang vanaf Zuidwal is afgesloten (foto: Martijn de Bie)
Toeschouwers kijken op afstand (foto: Martijn de Bie)
Werkzaamheden aan de voet van de kraan (foto: Martijn de Bie)
Geëvacueerden worden in Hotel Centraal opgevangen (foto: Martijn de Bie)
Doorkijk naar de voet van de kraan (foto: Martijn de Bie)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.