Deetman: "Ook vergoeding misbruik kerk na verjaring"
Voor zaken waarbij slachtoffers geen aangifte doen, wil Deetman een collectieve schadevergoedingsregeling. Zo'n regeling zou kunnen zorgen voor een snelle afhandeling.
In totaal kwamen er de afgelopen tijd bijna 2000 meldingen van slachtoffers binnen. Deetman wil dat er een centrum voor hulp aan slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk komt. Disciplinaire maatregelen die worden opgelegd aan daders, moeten openbaar worden gemaakt.
Hulp en Recht
De commissie levert felle kritiek op de stichting Hulp en Recht, die door de kerk is ingesteld om klachten te behandelen. Hulp en Recht zou niet professioneel genoeg zijn. Deetman vindt dat de stichting tegengestelde belangen dient, omdat ze zowel werkt voor de kerk als de slachtoffers. Slachtoffers zijn ontevreden over het functioneren van Hulp en Recht. Medio volgend jaar moet de stichting professioneler functioneren.
Donderdag maakte het bestuur van Hulp en Recht bekend dat het opstapt. Eén van de bestuursleden is vicaris-generaal Vincent Schoenmakers, plaatsvervanger van de bisschop van Breda. Een ander Brabants bestuurslid is secretaris Ton Peek uit Riethoven. Alle vijf de bestuursleden stellen hun functie ter beschikking in afwachting van een opvolger.
Het bestuur van Hulp en Recht wordt benoemd door de Nederlandse bisschoppen. Hulp en Recht meldt dat het wel gewoon klachten en meldingen blijft aannemen en dat het zich volledig blijft 'inzetten voor slachtoffers van seksueel geweld'.
Deetman tijdens de persconferentie in Den Haag (foto: Willem Jan Joachems).
Eikenburg
De meeste Brabantse meldingen gingen over het bisdom Den Bosch. Er kwamen ook de nodige meldingen binnen over kostscholen. Het Eindhovense internaat Eikenburg was misschien wel de negatiefste uitschieter onder de klachten. Nergens in Nederland ging het er erger aan toe, wist onderzoeksjournalist Joep Doomen te melden in zijn boek 'Vrome Zondaars'.
Biljarten
Henk Overdevest was een van de slachtoffers. Ook zag hij het gebeuren bij andere jongens in het internaat. "We stonden te biljarten toen een broeder een van de jongens vastpakte en achter hem ging staan. Hij duwde hem tegen het biljart en begon hevig tegen de jongen aan te rijden. We waren ontzet dat zoiets gebeurde."
De persconferentie van de commissie-Deetman werd donderdag ook gevolgd door Ton Leerschool uit Someren. Hij werd als tiener misbruikt op het internaat in Stevensbeek. Verslaggever Erik Peeters sprak met hem.
De slachtoffers hadden vooraf weinig vertrouwen in het advies van de commissie Deetman. In november 2011 volgt de eindrapportage van de commissie.
Lees ook:
'Grotere rol GGZe in misbruikzaken'