Brand Chemie-Pack Moerdijk na dertig uur geblust
De brand brak woensdagmiddag rond halfdrie uit en groeide uit tot een calamiteit van enorme omvang. Volgens de zegsman is de brandweer de komende uren doende met het controleren van de rampplek. "Er is altijd een risico dat er iets oplaait," aldus de zegsman.
De directie van Chemie-Pack betreurt het incident. "Over de oorzaak is op dit moment nog niets definitief te zeggen. Chemie-Pack wil hierover ook niet speculeren totdat alle feiten bekend zijn", staat in een verklaring die de directie donderdag uitstuurde. Directeur Gerard Spiering reageerde donderdagavond in Nieuwsuur geëmotioneerd. Volgens hem werkte het bedrijf volgens de vergunning. "Daar is iets goed misgegaan en dat moet worden uitgezocht."
"Ondanks alle getroffen veiligheidsmaatregelen en verkregen vergunningen, is een incident ontstaan waardoor het terrein van Chemie-Pack en delen van bedrijven in de buurt verloren zijn gegaan. Gelukkig zijn hierbij geen gewonden gevallen", aldus de directie van de getroffen firma. "Het incident heeft een grote indruk achtergelaten bij de leiding en alle medewerkers van het bedrijf."
Foto: ANP
Wegen open
Donderdagavond om tien uur zijn alle wegen op het bedrijventerrein weer opengegaan. Alle bedrijven, op twee na, kunnen vrijdag weer gewoon aan de slag. Alleen bij Martens-Van Oord en OBM-noord mag uit veiligheidsoverwegingen nog niemand komen.
Donderdag eerder in de avond was een deel van het gebied rond de brandhaard volledig afgezet, ook voor hulpdiensten, omdat het te gevaarlijk zou zijn. Er werden lucht- en watermonsters genomen.
Gedurende de dag werd het bedrijf Chemie-Pack helemaal gesloopt. Met graafmachines werd het bedrijf uit elkaar getrokken om te kijken of en waar er vuurhaarden waren. Vervolgens spoot een crashtender de brandhaard nat.
Gewond
Een journalist die donderdag een monster wilde meenemen van vervuild bluswater is daarbij gewond geraakt. Hij wilde bluswater uit een vervuilde sloot halen en verbrandde door de chemische zuren zijn hand. Vier politiemensen die klachten kregen door de rook hebben zich in een ziekenhuis laten behandelen. Twee brandweermensen hebben zich woensdag ter plaatse door ambulancepersoneel laten onderzoeken.
Foto: GerbenvandenBoom.nl
Schadelijke stoffen
De vraag die velen nog bezighoudt is of de brand bij het chemische bedrijf schadelijke effecten heeft voor de gezondheid van inwoners van de regio. Uit de eerste voorlopige resultaten van luchtmetingen naar aanleiding van de grote brand in Moerdijk, is gebleken dat er geen verontrustende concentraties giftige stoffen (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en koolwaterstoffen) in de lucht zijn verspreid. Dat meldde crisis.nl na metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de milieuongevallendienst. Ook is er op dit moment geen aanwijzing dat er in het getroffen gebied dioxines zijn gevormd of verspreid.
Ook zijn er in Moerdijk geen acute gezondheidseffecten als gevolg van de brand gemeld. Alleen mensen die dichtbij de brand aanwezig zijn geweest hebben mogelijk last gehad van prikkelende ogen en luchtwegen.
'Niet te bezorgd'
Omwonenden van industrie-terrein Moerdijk moeten niet al te bezorgd zijn over schadelijke stoffen in de lucht. Dat zegt toxicoloog Willem Seinen van de Universiteit Utrecht. Volgens Seinen hebben omwonenden geluk gehad dat de brand bij Chemie-Pack zo heftig was. Als het vuur heet genoeg is worden gevaarlijke stoffen verbrand en komt er weinig in de lucht terecht.
Seinen waarschuwt wél voor de roet-deeltjes die in de omgeving terecht zijn gekomen omdat niet duidelijk is of daar schadelijke stoffen in zitten. "Naar de roetdeeltjes moet worden gezocht. De vraag is of daar nu nog stoffen op zitten die voor die langere tijd schadelijk kunnen blijven en persistent zijn."
Seinen bevestigt met zijn visie de lezing van de brandweercommandant. De grootste dreiging voor de omgeving kwam van de chemicaliën die in het bedrijf lagen opgeslagen, maar "gelukkig zijn de giftige stoffen hoog opgestegen". De brandweercommandant: "Er waren brandbare, giftige en bijtende stoffen opgeslagen. Die zijn verbrand. Door de enorme hitte zijn de wolken hoog de lucht in gegaan en zijn de stoffen verdund. Daardoor blijven de gevolgen voor de volksgezondheid zeer beperkt."
Foto: GerbenvandenBoom.nl
Schademeldpunt
Voor mensen die vinden dat zij schade hebben geleden door de brand bij Chemie-Pack, heeft de gemeente Moerdijk een meldpunt ingesteld. Via het telefoonnummer 0570-783460 kunnen zij mogelijke schadegevallen laten registreren. Wie schade heeft geleden moet dat wel ook nog doorgeven aan de eigen verzekering, zegt de gemeente.
Bluswater
Donderdagavond werd er ook nog steeds hard gewerkt om het vervuilde bluswater uit de sloten te halen en het riool te onderzoeken. Inmiddels is er tussen de 400.000 en 500.000 liter vervuild bluswater opgeruimd met speciale tankwagens. Met het bluswater is voorzichtigheid geboden. Het water wordt opgevangen in afgedempte sloten, zodat de chemische en giftige brandresten niet in het grondwater terecht komen. Het slootwater vertoont rode, bruine, zwarte, paarse en roze kleuren.
Om te voorkomen dat het water zich verspreidt, zijn rioolgemalen stilgelegd en sloten afgedamd.
Foto: GerbenvandenBoom.nl
'Onrust wegnemen'
Burgemeester Wim Denie van Moerdijk zei donderdagmorgen bij een persconferentie dat hij zo snel mogelijk met de inwoners wil praten om de onrust weg te nemen, die is ontstaan na de grote brand. Veel omwonenden willen weten hoe gevaarlijk het is om buiten te zijn. Over de vervuiling en het gevaar is nog veel onduidelijk.
Donderdag zijn bij alle inwoners informatiebrieven bezorgd. Daarin staat onder meer wat ze kunnen doen bij gezondheidsklachten.
De autoriteiten gaan ervan uit dat roetdeeltjes over tientallen kilometers zijn verspreid. Dat is gebeurd in het gebied tussen Moerdijk en Gouda, staat op de website www.crisis.nl. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig met het in kaart brengen van het precieze gebied. Ook de samenstelling van het roet wordt door het RIVM onderzocht. De concentraties roet zijn volgens de website naar verwachting zeer laag.
Eerdere waarschuwing
Burgemeester Denie erkent dat de situatie op het terrein gevaarlijk is, met zo veel chemische bedrijven dicht op elkaar. Daarvoor waarschuwde hij al enkele maanden geleden. Toch gaat hij er voorlopig wel van uit dat Chemie-Pack gewoon op dezelfde plek terugkeert.
Voorzorgsmaatregelen
Burgemeester Peter van der Velden van Breda benadrukte nog een keer dat de schade voor de volksgezondheid beperkt is gebleven. Ook de meeste voorzorgsmaatregelen als geen groenten uit de tuin eten, gelden niet voor Brabant, omdat de rookwolk pas in Zuid-Holland is neergeslagen. Desondanks is het voor iedereen raadzaam contact met roetdeeltjes te vermijden, aldus de GGD. Waterschap Brabantse Delta heeft monsters van het zwaar vervuilde slootwater genomen. De huisartsenpost Moerdijk had donderdagmorgen nog geen mensen uit Moerdijk met klachten gehad.
Foto: GerbenvandenBoom.nl
Ontruimingen
Zo'n acht bedrijven op industrieterrein Moerdijk werden donderdagochtend ontruimd omdat de rook zorgde voor te veel stank en irritatie. Een van die bedrijven was verpakkingsbedrijf Tetra Pak. Waarschijnlijk hadden de ontruimingen te maken met de gedraaide wind. Bovendien hadden de bedrijven last van het bluswater.
Evacuatie per boot
De brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack was een van de grootste branden ooit in Brabant. Iets na middernacht werd het sein brand meester gegeven. Tijdens het blussen werden zo’n zeventig medewerkers van het nabijgelegen bedrijf Chronimet Nederland met boten van het Havenschap Moerdijk geëvacueerd. Zij zaten sinds het uitbreken van de brand vast in het bedrijf in verband met de gevaarlijke situatie.
Foto's: Rob de Haas, Mainstay Media en Carlos van Beek.
Unieke blusmethode
Het sein brand meester werd woensdagnacht rond kwart over twaalf gegeven, na een geslaagde toepassing van een unieke blusmethode: de brandweer legde een zogeheten schuimdeken aan. Dat doet de brandweer slechts hoogst zelden.
Woensdag was al duidelijk dat zowel Chemie-Pack als het naastgelegen pand van Wärtsilä geheel verloren zijn gegaan. Een speciaal ingesteld crisisnummer, 0800-1351, voor vragen over de brand werd 2000 keer gebeld.
Lees ook:
Brand bij Chemie-Pack Moerdijk (Alle beelden en verslagen van woensdag en de brand van minuut tot minuut)
Brand bij chemiebedrijf - Fotoserie