Video

Kaartje Efteling fors duurder

9 maart 2011 om 18:10
nl
De prijs van een kaartje voor de Efteling is flink omhoog gegaan. Een ticket kost nu 32 euro, een prijsstijging van ruim tien procent. In de zomer wordt een kaartje zelfs nóg duurder.
Geschreven door

In de 'Zeven Mijls Zomer' kostte een kaartje eerst 31 euro, maar dat wordt drie euro duurder. Tussen 11 juli en 28 augustus blijft het park 's avonds wel langer open. De prijs van een kaartje buiten het hoogseizoen was 29 euro, maar ook dat wordt dus drie euro duurder. Bezoekers die een entreekaartje kopen, krijgen voortaan een Poortpas met een plattegrondje van het park.

Reden voor de prijsstijging zijn de investeringen die gedaan zijn en er nog aan komen. Volgende maand gaat het nieuwe openluchttheater Raveleijn open. Kosten: 30 miljoen euro. Ondertussen wordt ook gebouwd aan Hartenhof, met 42,5 miljoen euro de duurste attractie ooit. Hartenhof moet volgend jaar open gaan.
Rekenen
In 2010 trok de Efteling vier miljoen bezoekers. In het AD geeft het park aan dit jaar meer mensen te verwachten. Een berekening leert dat de prijsstijging van drie euro per kaartje dus al zeker twaalf miljoen euro extra in kas brengt. In het drukke hoogseizoen wordt dat dus al snel nog meer omdat het kaartje dan nog duurder is.
Vroeger
Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar toen het sprookjespark in 1952 geopend werd, kostte een entreekaartje tachtig cent. In guldens welteverstaan. Tussen 1956 en 1965 kostte een kaartje precies één gulden. Uiteindelijk kwam de prijs in 2001 uit op 42 gulden. Toen een jaar later de euro werd ingevoerd, ging een kaartje 21 euro kosten. In de negen jaar sindsdien is de prijs dus met elf tot dertien euro gestegen. Daar krijgen de bezoekers dan ook veel meer attracties voor. In de afgelopen jaren is het park uitgebreid met onder meer De Vliegende Hollander en de achtbaan Joris en de Draak.
Heftige reacties
Het nieuws van de prijsverhoging ontlokt hevige reacties aan de bezoekers van OmroepBrabant.nl. Zo zijn er mensen die vinden dat het met de prijsverhoging een normale toegangsprijs is geworden, want ‘De Efteling moet investeren om het park aantrekkelijk te houden’. Asmus sluit zich daarbij aan: "Het is een prachtig park, voor wat hoort wat." Tommygun bekijkt het vooral nuchter : "Een avondje in de kroeg en het is ook weg."

Tegenstanders van de prijsverhoging reageren een stuk heftiger. Essie77 vindt het een schande dat een gezin met kinderen en een kostwinnaar met minimumloon zich een uitstapje naar Kaatsheuvel niet meer kan permitteren.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.