‘Nieuwe busborden slechter leesbaar voor slechtzienden’
De provincie heeft een subsidie van 225.000 euro verleend aan Arriva en Veolia om 4500 nieuwe blauwe busborden te plaatsen. Dat betekent het einde van het bekende gele busbordje, dat decennialang deel van het straatbeeld heeft uitgemaakt.
De combinatie van een blauw bord met witte letters is volgens de betrokken partijen beter leesbaar. Vooral slechtzienden hebben er baat bij, zo meldt de provincie. Het bord krijgt speciale reflectiestroken, zodat het ook in het donker goed te lezen is.
De kleurstelling van het bord is tot stand gekomen in samenwerking met het Reizigersoverleg Brabant en deskundigen op het gebied van leesbaarheid.
Grote vraagtekens
Marjon Franken, coördinator van de school in Grave van slechtzienden- en blindeninstituut Visio, zet grote vraagtekens bij de geclaimde grotere leesbaarheid. "Sommige van onze leerlingen zien inderdaad beter bij een blauwe achtergrond en witte letters. Een zwarte achtergrond met witte letters is ook prima. Echter, voor veruit de meeste slechtzienden is de huidige gele achtergrond met zwarte letters veel duidelijker omdat hierbij een groter contrast is."
Franken vindt het dan ook jammer dat zij niet geraadpleegd zijn bij het ontwerp van de nieuwe busborden. "Onze experts zouden dit niet geadviseerd hebben, vanwege crowding-effecten die op kunnen treden bij kijken vanaf een afstandje. Dat betekent dat bij een blauwe achtergrond de witte letters door elkaar gaan lopen. Dat komt met name voor als een slechtziende met een kijkertje moet kijken."
Borden op ooghoogte
De nieuwe borden zijn dus minder goed leesbaar voor de meeste slechtzienden, aldus Franken. "Wat echter nog belangrijker is, is dat de borden te hoog hangen. Het dienstrooster dat daaronder op ooghoogte hangt, met zwarte letters op een witte achtergrond, is daarentegen wel weer prima leesbaar. Tenminste, zolang er een duidelijk lettertype is gebruikt, en dan het liefst het lettertype ‘Verdana’."
Ook bij de geclaimde grotere leesbaarheid in het donker zet ze vraagtekens. "In het donker valt het contrast weg. Wanneer de busborden niet verlicht zijn, zijn zowel de huidige gele als de nieuwe blauwe slecht leesbaar in het donker."
Haltes verbeteren
In totaal komen er dus 4500 nieuwe blauwe busborden. Hiermee wil de provincie Brabant de kwaliteit van bushaltes verbeteren. Daarnaast zijn veel haltes opgehoogd zodat in- en uitstappen in de bus makkelijker wordt, en zijn er bij verschillende bushaltes elektronische reisinformatiepanelen geplaatst.
Geel blijft rond Eindhoven
Overigens worden niet overal in Brabant de borden vervangen. Het gaat om informatieborden bij bushaltes in Noordoost-, Midden- en West-Brabant, waar de provincie de concessies verleent om het busvervoer te mogen verzorgen.
In de regio Zuidoost-Brabant verleent het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven de concessie. Daar verzorgt busmaatschappij Hermes het busvervoer. Volgens een woordvoerder van Hermes zit vervanging van de gele busborden hier "niet in de planning".