Philips-topman Kleisterlee krijgt lintje bij vertrek

30 maart 2011 om 20:47
kleisterlee_ANP_720
kleisterlee_ANP_720
Philips-topman Gerard Kleisterlee (64) is donderdagavond onderscheiden als Commandeur in De Orde van Oranje-Nassau. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken reikte de koninklijke onderscheiding uit. Kleisterlee gaat vrijdag met pensioen.
Geschreven door

Kleisterlee werkte 37 jaar bij Philips, waarvan de laatste tien jaar als bestuursvoorzitter. Hij gaat zich wijden aan een reeks commissariaten, waaronder bij Vodafone en Shell.
Opvolger Van Houten
Kleisterlee wordt bij Philips opgevolgd door de 50-jarige Frans van Houten. Hij werkte een groot deel van zijn carrière bij Philips, tot hij in 2006 de afgesplitste chipdivisie NXP Semiconductors ging leiden. De nieuwe topman zal naar verwachting in grote lijnen de strategie onder Kleisterlee voortzetten.

Donderdag hebben de aandeelhouders van Philips formeel hun goedkeuring verleend aan de benoeming van Van Houten tot nieuwe topman. Die stemming was slechts een formaliteit. Dat Van Houten het stokje over zou nemen, is al sinds oktober vorig jaar bekend.
Carrière
Kleisterlee bekleedde tussen 1974 en 2001 binnen de Philips-groep diverse managementfuncties in binnen- en buitenland. In 2001 werd hij benoemd tot president en bestuursvoorzitter van Philips. In die functie vervulde hij nationaal en internationaal diverse nevenfuncties op het hoogste niveau.

Als captain of industry heeft Kleisterlee Philips financieel versterkt en weerbaarder gemaakt voor schommelingen in de wereldwijde markt. Hierdoor kwam het van oorsprong Eindhovense bedrijf relatief goed door de financiële crisis van de afgelopen jaren heen en kan het de toekomst gezond tegemoet zien.

De Katholieke Universiteit Leuven eerde Kleisterlee in 2005 met een eredoctoraat. Het gerenommeerde Fortune Magazine benoemde hem zelfs tot European Business Man of the Year 2006.
Geen sentiment
Gerard Kleisterlee kon donderdag op zijn laatste werkdag voor Philips niet betrapt worden op sentimentele gevoelens. Hij bleef zoals altijd zakelijk. "Na 37 jaar Philips zal deze onderneming altijd een bijzondere plaats voor mij blijven innemen", zei hij in zijn afscheidswoord zonder een spoor van emotie.

Hij gaf aan trots te zijn op de veranderingen die hij bij Philips realiseerde, waardoor "het portfolio beter aansluit op de groeikansen van de toekomst". Onder Kleisterlee werd het concern versimpeld tot drie divisies: licht, gezondheidszorg en consumentenproducten. Ook benadrukte hij de historisch hoge winstmarge die in 2010 werd gerealiseerd.

Daarentegen was hij minder te spreken over de beperkte omzetgroei en de verlieslijdende tv-activiteiten. "Ik begon met een tv-probleem en eindig met een tv-probleem. Ik vind het vervelend om een dossier door te geven aan mijn opvolger dat niet af is." De topman zei wel dat er met man en macht aan wordt gewerkt om de televisie-activiteiten weer winstgevend te krijgen.

Wachten op privacy instellingen...