‘Libië bepaalde wat oorzaak van vliegramp Tripoli moest zijn’

17 april 2011 om 00:48
nl
Volgens de Libische autoriteiten moest een hartaanval de oorzaak worden van de vliegtuigcrash bij Tripoli in mei vorig jaar. Dat tekent de NOS op uit de mond van luchtvaartonderzoeker Massoud Ibrahim.
Geschreven door

Bij de ramp met het toestel van de Libische luchtvaartmaatschappij Afriqiyah Airways kwamen 103 inzittenden om het leven, onder wie twaalf Brabanders en 58 andere Nederlanders. De 9-jarige Ruben uit Tilburg overleefde de crash, maar zijn ouders en broer kwamen wel om het leven.

Ibrahim was betrokken bij het onderzoek naar de oorzaak van de vliegramp, maar hij stapte al snel op toen bleek dat de Libiërs vooraf bedacht hadden wat de uitkomst moest worden.
Geen lijkschouwing
"Ze vertelden ons dat het een hartaanval was geweest", zei Ibrahim tegen de NOS. "De gezagvoerder had een hartaanval en dat was het hele verhaal. Ik zei: 'Hebben jullie een lijkschouwing gedaan op het lichaam van de piloot? Ze zeiden 'nee'."

Ibrahim vindt een hartaanval een ongeloofwaardige verklaring omdat de piloot gezond was en nooit alcohol dronk. Bovendien had de co-piloot de besturing meteen over kunnen nemen als hij op dat moment inderdaad een hartaanval had gehad.
Aansprakelijkheid
De onderzoeker stapte boos uit het onderzoeksteam. Tegen de NOS speculeerde hij dat de reden waarom het zo nodig een hartaanval moest worden, mogelijk met de aansprakelijkheid te maken had.

Ibrahim vermoedt dat de werkelijke oorzaak een menselijke fout is, door een combinatie van vermoeidheid bij de piloot en zeer plaatselijke ochtendmist. Ibrahim denkt dat de piloot verrast was door plotselinge mist en door vermoeidheid niet goed heeft opgelet of adequaat heeft gereageerd. Uiteindelijk kwam het toestel schuin en veel te laag voor de baan uit en heeft hij niets meer kunnen doen.
Serieus onderzoek
Ibrahim denkt dat er geen serieus onderzoek gedaan wordt zolang Kadhafi aan de macht is. Volgens de NOS zijn de flight-datarecorder en de cockpit-voicerecorder vorig jaar al uitgelezen door het Franse onderzoeksbureau Bureau d'Enquêtes et d'Analyses (BEA) in Parijs.

Dat bureau doet geen mededelingen over de uitkomsten, omdat het alleen rapporteert aan de opdrachtgever, de Libyan Civil Aviation Authority. Daarvan is in juni vorig jaar voor het laatst iets vernomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!