VIDEO

Willemstad viert op 30 april Koningsdag? Koningendag!

19 april 2011 om 00:10
nl
Willemstad neemt alvast een voorschot op de troonopvolging door kroonprins Willem Alexander. Het stadje aan het Hollandsch Diep heeft volgende week op 30 april als thema: Koningsdag try-out.
Geschreven door

Alle inwoners worden opgeroepen om daar invulling aan te geven, door bijvoorbeeld als Argentijnse prinses te gaan die dag of als watermanager. Ze kunnen meelopen in een optocht die op Koninginnedag door het stadje trekt. In de haven staan diverse evenementen in het teken van watermanagement, de specialiteit van kroonprins Willem Alexander.
Vacature Staatshoofd
In het programmaboekje van het Willemstadse Oranje-comité staat een ludieke vacature voor staatshoofd. Functie-eisen? Altijd beschikbaar en altijd vrolijk, maar kandidaten moeten vooral beschikken over een goed zwaaitechniek. De voorkeur gaat uit naar een man omdat de functie al meer dan 110 jaar door vrouwen wordt bekleed. Een plaatselijk reclamebureau heeft de ludieke advertentie gemaakt.

Waarnemend burgemeester Jan Mans is verbaasd over het thema. In zijn voorwoord in het programmaboekje schrijft hij 'heel benieuwd' te zijn hoe dit gaat uitpakken in Willemstad. Hij schrijft dat er 'gebroken wordt met de traditie', maar Mans verwacht wel weer een hoop gezelligheid en saamhorigheid op deze 'Koningsdag'.
Vrouwe van Willemstad
Iedereen die denkt dat Willemstad de draak wil steken met het vorstenhuis heeft het mis. Het vestingstadje heeft een bijzondere en historische band met het Huis van Oranje-Nassau. Hare Majesteit draagt diverse titels, waaronder die van Koningin der Nederlanden, maar ze is ook Vrouwe van Willemstad. Die titel dateert al uit de 16e eeuw toen Willemstad werd gesticht door een van haar verre voorouders, prins Maurits. Als Willem Alexander zijn moeder opvolgt erft hij ook al die titels en wordt hij Heer van Willemstad. De titels zijn relatief onbekend. Vroeger stonden ze altijd volledig vermeld in wetten maar dat gebruik is afgeschaft. Als de koningin wetten tekent, worden nu alleen haar belangrijkste titels genoemd gevolgd door het woord enzovoort.
Alle titels van de koningin
Wij Beatrix bij de Gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld en Hertogin van Limburg, Markiezin van Veere, Erfprinses van Vlissingen, Gravin van Katzenelnbogen, Vianden, Diez, Spiegelberg, Buren, Leerdam en Culemborg, Burggravin van Antwerpen, Barones van Breda, Diest, Beilstein, de stad Grave, het land van Cuyk, IJsselstein, Cranendonk, Eindhoven, Liesveld, Herstel, Warneton, Arlay en Nozeroy, Erf- en Vrijvrouwe van Ameland, Vrouwe van Borculo, Breedevoort, Lichtenvoorde, Loo, Geertruidenberg, Clundert, Zevenbergen, Hooge en Lage Zwaluwe, Naaldwijk, Polanen, St. Maartensdijk, Soest, Baarn, Ter Eem, Willemstad, Steenbergen, Montfoort, St. Vith, Bütgenbach, Daasburg, Niervaart, Turnhout en Besançon.

In Brabant heeft de vorstin dus 12 titels.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.