Video

Bekende Brabanders met een lintje

28 april 2011 om 14:05
nl
Couturier Addy van den Krommenacker, burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch en econoom Lans Bovenberg. Dat zijn de bekendste namen op de lijst van mensen die vrijdag een lintje hebben gekregen. Ook een paar minder bekende Brabanders kregen een hoge onderscheiding.
Geschreven door

Addy van den Krommenacker
Mode-ontwerper Addy van den Krommenacker (61) uit Den Bosch is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij wordt geprezen omdat hij door zijn creativiteit en deskundigheid Nederland op het gebied van haute couture op de kaart heeft gezet. De mode-ontwerper had de koninklijke totaal niet zien aankomen: "Ik zou een bespreking hebben met de burgemeester over het Jeroen Boschjaar. Verder ben ik er totaal niet mee bezig geweest."

Eigenlijk had Van den Krommenacker helemaal geen tijd voor het ontvangen van een lintje. "Bij het maken van de afspraak met de burgemeester vroeg ik nog: hoe lang gaat dat duren? Ik wilde het huwelijk van William en Kate vandaag niet missen", aldus de couturier. Toen hij hoorde dat hij een lintje zou krijgen, wist hij alle tijd vrij te maken. "Het is zo'n grote verrassing."
Ton Rombouts
Nog een stapje hoger in de orde van Oranje-Nassau is de titel Officier. Die eer gaat naar de burgemeester van Den Bosch, Ton Rombouts (59). Na afloop van de hele lintjesceremonie op het stadhuis in Den Bosch werd de burgemeester zelf verrast. Volgens de koningin heeft hij zich op regionaal, nationaal en internationaal niveau verdienstelijk gemaakt.

"Je houdt er als burgemeester altijd wel rekening mee dat het je kan overkomen, maar dit jaar had ik het totaal niet verwacht. Ik dacht dat er iets ernstigs was gebeurd!", aldus Rombouts. Veel tijd om stil te staan bij de koninklijke onderscheiding heeft de burgemeester van Den Bosch niet. "Er moet een nieuw bestuur komen voor de Koninginnedagviering. Dat werk gaat gewoon door."
Wim Breed
Ook Wim Breed (75) uit Waalre is Officier in de Orde van Oranje-Nassau geworden. Hij heeft gewerkt als arts in het Catharina-ziekenhuis in Eindhoven en heeft veel goed werk gedaan in het onderzoek naar kanker en bloedziekten.
Maurits Allessi
Waalre doet het goed als het gaat om hoge onderscheidingen. Het hoogste lintje dat in Brabant is uitgedeeld, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, gaat naar onder anderen Maurits Allessi (65) uit Waalre. Ook hij was actief in de medische wereld. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten, met name naar hartritmestoornissen.
Lans Bovenberg
De andere Brabander die benoemd is tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw is econoom Lans Bovenberg (52) uit Breda. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut Netspar. In 2007 werd hij door het blad HP/ De Tijd geschaard onder de meest invloedrijke Nederlanders.
René de Vroomen
In Uden heeft René de Vroomen een lintje gekregen. Hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De Vroomen (70) heeft de winkelformule Schoenenreus bedacht en uitgebreid tot een keten van 220 winkels in Nederland en België.

In totaal kregen dit jaar 577 Brabanders een lintje.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.