Video

Veel fouten gemaakt bij bestrijding brand Strabrechtse Heide

3 mei 2011 om 19:45
nl
De Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is te laat in actie gekomen bij de grote brand op de Strabrechtse Heide in juli 2010. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie van Openbare Orde en Veiligheid. Ook in de organisatie van de brandbestrijding ging veel mis. De bestrijding van de brand kwam te laat op gang.
Geschreven door

Anders dan in andere delen van het land houdt de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost in tijden van extreme droogte geen preventief toezicht en is er niet speciaal geoefend op natuurbranden. Omdat er geen controle was, kwam de eerste melding van de brand van flatbewoners op enkele kilometers afstand.
Brandweer kwam te laat
Nadat de eerste omwonenden alarm sloegen duurde het 23 minuten voordat de eerste brandweerlieden arriveerden. De opkomsttijd voor een brand in het buitengebied is een kwartier, dus waren de brandweermannen acht minuten te laat. Ook het eerste stafteam dat de bestrijding moest coördineren, kwam veel te laat op. De tijd die daarvoor staat is een halfuur en de brand woedde al meer dan twee uur toen het team eindelijk compleet was. Het eerste overleg van het leidinggevende team startte 3,5 uur nadat de brand was uitgebroken.
Gebrekkig informatie
Tijdens het eerste overleg bleek het team geen goede informatie te hebben. Zo bleken kaarten verouderd en niet met elkaar te corresponderen. Juist in de eerste uren van een incident is volgens de inspectie een goede informatievoorziening van cruciaal belang, maar dat ontbrak volgens het rapport volledig tijdens de brand. Ook de persvoorlichting kwam rommelig en erg traag op gang. Overleg tussen betrokken gemeenten was er nauwelijks.
Someren niet betrokken bij overleg
De gemeente Heeze-Leende en Geldrop-Mierlo zijn vrij snel na de eerste melding op de hoogte gebracht van de brand en bij het overleg met de veiligheidsregio betrokken. Op een gegeven moment sloegen de vlammen over naar het grondgebied van de gemeente Someren. Someren is toen niet bij het overleg betrokken en dat had, zo vindt de inspectie, wel moeten gebeuren.
Hulpverleners geprezen
Ondanks de kritiek en verbeterpunten prijst de inspectie het werk van alle hulpverleners die betrokken zijn geweest bij het bestrijden van de vuurzee. "Met name op de eerste dag van het incident waren de omstandigheden voor de hulpverleners vaak zwaar." Volgens het rapport is de veiligheidsregio wel voldoende georganiseerd voor een groot incident.

De brand op de Strabrechtse Heide ontstond op 2 juli vorig jaar. Tweehonderd brandweerlieden bestreden het vuur. Het nablussen werd bemoeilijkt door een laag smeulende humus. Toen de brand vier dagen later was geblust, bleek 150 hectare bos en heide te zijn verwoest. De brand ontstond aan de zuidzijde van de A67, die door de Strabrechtse Heide loopt. Omdat de vlammen tot in de toppen van de bomen reikten en er een lichte wind stond, sloeg het vuur over naar de andere kant van de snelweg.

De inspectie begon haar onderzoek op verzoek van de politiek. Na de brand op de Strabrechtse Heide werden Kamervragen gesteld over de bestrijding van de brand. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten geeft volgende week een officiele reactie op de rapporten van de inspectie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.