Meevaller van drie ton voor Barak 1B in Vught

11 mei 2011 om 14:19
Stichting Barak 1B heeft een enorme meevaller. Het Vfonds zegt drie ton toe als bijdrage in de renovatiekosten van de laatste stenen barak van het voormalige concentratiekamp in Vught.
Geschreven door

Het Vfonds is beter bekend als het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg. De restauratie dreigde in het water te vallen, omdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geen subsidie wil verstrekken.

Er is nog twee ton nodig voor de werkzaamheden. Stichting Barak 1B hoopt dat door de drie ton van het Vfonds meer instanties alsnog over de brug komen.

Ton Heerts, directeur van het vfonds, vindt het besluit passen in het beleid van zijn organisatie om grote cultuurhistorische projecten met landelijke uitstraling te steunen. Hij vindt het belangrijk dat de barak na de rigoureuze opknapbeurt gebruikt wordt voor educatieve activiteiten. "Wij vinden niet alleen de geschiedenis van Barak 1B belangrijk, maar ook dat de boodschap van die geschiedenis verteld wordt," aldus Heerts. Nationaal Monument Kamp Vught wil hier in de toekomst op inspelen. Nu komt het museum ruimte te kort om te voldoen aan de vraag naar een breder educatief aanbod over de historie van het voormalige kampterrein.

Vorige week ondernam burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught nog een laatste poging om premier Mark Rutte over de streep te trekken. Hij schreef hem een brief. Afschriften zijn gestuurd naar de fracties in de Tweede Kamer en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Onlangs bepleitte ook Provinciale Staten steun bij het Rijk voor behoud van het rijksmonument.
Wachten op privacy instellingen...