TEDxBrainport brengt diverse sprekers bij elkaar

12 mei 2011 om 19:58
nl
Ted is vrijdagavond voor het eerst in Brabant. Op de High Tech Campus in Eindhoven gaan negentien sprekers vertellen over hun specialisme met als doel mensen iets bijbrengen en enthousiasmeren.
Geschreven door

Maar wat kunnen bezoekers precies verwachten? Omroep Brabant koos drie willekeurige sprekers en nam hun 'Ted-talks' even door.
Bernardo Kastrup
"Ik denk veel na over alles over filosofie en alles wat logisch is. Tijdens mijn talk richt ik me vooral op de logica achter onze pogingen om onze natuur en onszelf te begrijpen. We zijn geneigd om te denken dat we, door logisch en rationeel na te denken, alle mysteries van de natuur en onszelf uiteindelijk zullen ontdekken en begrijpen. Maar die gedachte rust op een ongeldige aanname, namelijk dat de limiet van logica en rationaliteit samenleven met de grenzen van de realiteit.

Oftewel, we gaan ervan uit dat alle realiteit vatbaar is voor logica, alsof logica een soort almachtig intellectueel gereedschap is. In mijn praatje wil ik het volgende bespreken: moeten we onze huidige logica en en realiteit ombouwen om de realiteit en onze positie daarin te begrijpen?"
Freena Eijffinger
"Ik heb software ontwikkeld waarmee behandelaars van autistische kinderen de diagnose autisme sneller kunnen vaststellen. Mijn broertje is autistisch en hij kwam in een traject van zeven jaar terecht voor dit vastgesteld kon worden. Dit moest anders en daarom ben ik ermee aan de slag gegaan. Vrijdagavond ga ik de mensen kort een demonstratie van mijn methodieken laten zien. De basisinformatie heb ik in dichtvorm uitgewerkt, om toch iets origineels te doen."
Erik Matser
"Niet iedereen verwerkt informatie op dezelfde manier in hun hersenen. Sommige zaken dringen bij bepaalde mensen sneller door, bijvoorbeeld bij topvoetballers. Zij zien acties van andere spelers in vertraging. Ze scoren ook opmerkelijk goed op creativiteit. Dit komt door een combinatie van snel zijn en wiskundig inzicht. Dat is wat ze zo explosief en goed maakt. Dit kunnen we terugzien in bepaalde lijnen in de hersenen. Daarmee kan exceptioneel talent dus sneller gespot worden. Die spelers beheersen dan een manier van wiskundig denken. Intelligentie is veel rekbaarder dan schoolprestaties."

Eigenlijk waren er vrijdagavond twintig sprekers, maar Mark Mieras heeft ziek af moeten zeggen.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.