Video

Inspectie wijst constructie Pleinschool Helder af

16 mei 2011 om 19:35
nl
Het onderwijs voor ruim honderd zwaar autistische leerlingen op havo- en vwo-niveau in Eindhoven staat op de tocht. De onderwijsinspectie is het niet eens met de constructie waarmee de lessen gefinancierd worden en sluit daarom de geldkraan. De resultaten van Pleinschool Helder zijn juist erg positief.
Geschreven door

De leerlingen staan ingeschreven bij een school voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) van de Aloysiusstichting. De stichting besteedt het onderwijs voor deze speciale groep met autistische en hoogbegaafde kinderen uit aan Pleinschool Helder, een onderdeel van onderwijsorganisatie Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) in Eindhoven. Pleinschool Helder biedt met kleine klassen, speciale begeleiding en gespecialiseerde leraren het benodigde onderwijs.
Constructie niet toegestaan
Volgens de onderwijsinspectie moeten de leerlingen les krijgen op de school voor speciaal onderwijs waar ze ingeschreven staan. In de constructie van Aloysiusstichting en Pleinschool Helder is dit niet het geval. De lessen worden gegeven door een reguliere school voor voortgezet onderwijs.
Rugzakje is afdoende
De officiële schriftelijke reactie van de onderwijsinspectie: "Uitgangspunt is dat leerlingen het onderwijs volgen op de school waar ze staan ingeschreven. Inschrijving van leerlingen op het VSO, levert de school meer geld op dan een 'rugzakje' in het reguliere voortgezet onderwijs, maar is in strijd met de wet als de leerlingen geen onderwijs volgen op een VSO-school. Vandaar dat de Onderwijsinspectie corrigerend optreedt.

Het rugzakje binnen het voortgezet onderwijs is in principe afdoende. Niettemin kijkt de Inspectie naar mogelijke knelpunten en beperkingen in de huidige structuur waardoor wellicht andere vormen van samenwerking kunnen ontstaan die wél legitiem zijn. Voor de leerlingen van Pleinschool Helder in Eindhoven is inmiddels door de school een oplossing gevonden binnen het regionale samenwerkingsverband."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.