Video

CDA Brabant geeft Brabanders voorkeursstemmen; CDA Zeeland woedend

24 mei 2011 om 00:27
nl
Het CDA in de provincie Zeeland is woedend op het CDA in Brabant, dat meldt Omroep Zeeland. De Zeeuwen zeggen dat de Brabanders afgelopen maandag bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer tegen de afspraken in voorkeursstemmen hebben uitgebracht op Brabantse kandidaten. Daardoor zou een kandidaat uit Zeeland zijn zetel in de Eerste Kamer misgelopen zijn.
Geschreven door

Volgens Omroep Zeeland brachten vijf Brabantse CDA-statenleden maandag een stem uit, niet op de nummer een van de lijst, maar op Peter Essers uit Tilburg, die lager op de lijst stond dan de kandidaat uit Zeeland, maar die nu wel in de Eerste Kamer komt.
'Ik ben des donders'
De voorzitter van het CDA in Zeeland Wybe de Graaff noemt dat een misselijke actie. "Ik ben des donders. Ze moeten zich houden aan wat we hebben afgesproken. Dit is een onbetrouwbare manier van samenwerken." Hij vindt dat Peter Essers zou moeten terugtreden omdat Buijs de officiële kandidaat is.
Te weinig Brabantse Kamerleden
Conny Kerkhof is fractievoorzitter van het CDA in de Brabantse Provinciale Staten en geeft toe dat de voorkeursstemmen uitgebracht zijn omdat er te weinig Brabantse Kamerleden zijn. Ook in de Tweede Kamer zitten volgens haar te weinig Brabanders. Volgens haar is het niet tegen de afspraken. "Het is een vertaling van wat de gevoelens zijn in Brabant. Nu hebben we twee goede kandidaten geleverd en die moeten er echt in komen." Al zegt Kerkhof wel dat de partijvoorzitter van het CDA een beroep gedaan heeft op alle Statenleden om hun stem uit te brengen op de nummer een van de lijst, maar dat is volgens haar iets anders dan een afspraak.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.