Novadic-Kentron tegen strengere drugsregels

6 juni 2011 om 16:28
De volksgezondheid is niet gebaat bij de strengere regels voor coffeeshops die het kabinet wil doorvoeren. Er is te weinig aandacht voor voorkomen en de kans is groot dat de wietpas de illegale drugshandel op straat in de hand werkt.
Geschreven door

De verslavingsinstellingen in ons land, waaronder het Brabantse Novadic-Kentron, schrijven dit in een gezamenlijke reactie op de plannen. Ze bieden aan mee te denken en mee te werken aan het politieke debat.
Extra drempels
De organisaties maken zich vooral zorgen over mensen die extra gevoelig zijn voor verslaving. Voor hen zou juist een aantal extra drempels opgeworpen moeten worden. De instelling willen dezelfde wetgeving in heel Europa. Ook zou de leeftijd van gebruikers strenger gecontroleerd moeten worden.

Ze vrezen dat gebruikers via straathandelaren makkelijker in aanraking komen met harddrugs. Bovendien vrezen ze dat de kwaliteit van de softdrugs achteruitgaat. Ze vinden dat het kabinet de voordelen van gereguleerde verkoop niet onder ogen wil zien.
Preventie verplicht
Veel coffeeshops werken nu nog vrijwillig samen met de verslavingszorg. Novadic-Kentron willen dat verplichte preventie wordt gekoppeld aan de vergunning voor een coffeeshop.Wachten op privacy instellingen...