Efteling herbouwt bos als tegenprestatie voor Bosrijk

14 juni 2011 om 19:40
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/3 Efteling herbouwt bos als tegenprestatie voor Bosrijk
In Kaatsheuvel is vanmiddag een symbolisch startsein gegeven voor de ontwikkeling van het Loonsche land. Dit is een bosgebied van zestig hectare ten zuiden van de Efteling dat wordt helemaal opgeknapt als tegenprestatie voor het vakantiepark Bosrijk.

De Efteling trekt tussen de 500.000 en een miljoen euro uit om dit bosgebied terug te brengen tot de staat zoals het in 1850 was. Er worden houtwallen opgetrokken, drinkplaatsen voor dieren ingericht, holle wegen geplaatst, lange beukenlanen aangelegd en veel heide geplaatst waar een schaapsherder zijn dieren over zal leiden.
Lijnrecht tegenover elkaar
Eind jaren '90 stonden de Efteling en natuurverenigingen zoals de Brabantse Milieu Federatie (BMF) en Natuurmonumenten lijnrecht tegenover elkaar rond de realisatie van het vakantiepark van de Efteling. Vooral omdat er veel bomen moesten worden gekapt, kwam de zaak zelfs voor bij de Raad van State (RvS). De renovatie moet in 2020 klaar zijn.
Tegenprestatie
Uiteindelijk hebben de strijdende partijen zich verzoend. De Efteling mocht Bosrijk bouwen onder voorwaarde dat als tegenprestatie de gekapte bomen ruimschoots werden gecompenseerd. Het Loonsche land wordt de komende vier jaar op de schop genomen. Het openbaar toegankelijke gebied is volgens planning in 2020 klaar.

"Mocht je daar roodkapje en de wolf tegenkomen, dan zijn ze verdwaald," zei Efteling directeur Bart Boer woensdag tijdens de bekendmaking van de plannen, "Gelieve dan contact op te nemen met de Efteling." Oma zal zich wel afvragen waar ze blijven.

Wachten op privacy instellingen...