Noodweer Vught: gaslekken gedicht, instortingsgevaar blijft - Omroep Brabant

Noodweer Vught: gaslekken gedicht, instortingsgevaar blijft

28 juni 2011 om 19:42
Het noodweer heeft dinsdagavond flink huis gehouden in Vught, Boxtel, Helvoirt, Den Bosch, Rosmalen en Esch. Op veel plaatsen in Vught zijn bomen omgewaaid. Tientallen huizen en auto's zijn daar beschadigd. Er is nog steeds instortingsgevaar bij een aantal huizen.
Geschreven door

De schade in Vught was groot in de Emmasingel, Julianalaan, Marggraffstraat, Heiweg, Versterplein en de Van Voorst tot Voorststraat. Op enkele plaatsen ontstonden gaslekken die door de brandweer zijn gedicht. De belangrijkste toegangswegen zijn door de brandweer vrijgemaakt. De gemeente verwacht dat het nog enige weken duurt tot alle bomen en takken zijn opgeruimd. De milieustraat in Vught gaat speciaal voor groenafval extra open deze week.
Honderden bomen omgewaaid
Er zijn in het getroffen gebied zeker honderden bomen omgewaaid. "Daaronder zijn enkele majestueuze bomen die met kluit en al uit de grond zijn getrokken", aldus een woordvoerder van de gemeente Boxtel. Sommige delen van Boxtel zijn zwaar getroffen door het noodweer, terwijl in andere delen de schade meeviel. Op de Esscheweg in Boxtel zijn tientallen bomen omgevallen, waardoor het asfalt openscheurde. Er viel in Boxtel een boom op het spoor waardoor er geen treinen konden rijden tussen Boxtel en Vught.
Winkelcentrum
Ook op de weg tussen Den Bosch en Schijndel was de brandweer druk met het weghalen van omgewaaide bomen. Winkelcentrum De Helftheuvel in Den Bosch kwam blank te staan door water dat via rioolputten en wc's omhoog kwam. De brandweer kwam om het water weg te pompen, maar moest al snel weer naar elders om hulp te verlenen. Daarop moesten de winkeliers aan de slag om hun zaken schoon te maken.
Treinverkeer ontregeld
Ook uit de rest van Brabant kwam een stortvloed aan schademeldingen. Zo schrijft André op Twitter: "Was net bizar stukje natuurgeweld in Helvoirt. Tientallen bomen zijn omgewaaid." In Rosmalen vielen eveneens talloze bomen om. Ook raakte het treinverkeer totaal ontregeld.
Natuurgebieden onveilig
Natuurgebieden en landgoederen bij Vught en Boxtel zijn onveilig geworden door het noodweer. Natuurorganisatie Brabants Landschap waarschuwt dat losse bomen en takken alsnog naar beneden kunnen komen. De organisatie raadt het publiek af om de komende twee weken naar natuurgebieden in de omgeving te komen. Over twee weken verwacht Brabants Landschap de paden en wegen weer toegankelijk te hebben gemaakt voor het publiek.
Niemand gewond geraakt
De burgemeester van Vught meldde rond middernacht dat er niemand gewond was geraakt. Hij riep de bevolking op om binnen te blijven omdat er nog verschillende bomen scheef hangen en om zouden kunnen vallen.
2200 meldingen
Binnen korte tijd kregen brandweer en politie 1800 meldingen binnen van omgevallen bomen, kapotte gasleidingen, blikseminslagen en ondergelopen straten. Woensdagochtend was dat opgelopen tot 2200 meldingen. Onze verslaggever sprak dinsdagavond van een 'oorlogsgebied'. Straten lagen bezaaid met takken en bomen. Sommige bomen hebben in hun val gasleidingen mee omhooggetrokken die daardoor zijn geknakt. Op de Heiweg in Vught ontsnapte een tien maanden oude baby aan de dood nadat twee bomen op het huis waren terechtgekomen.
Interpolis
Verzekeraar Interpolis heeft woensdagochtend 1000 schademeldingen binnengekregen als gevolg van het noodweer dat dinsdagavond over Nederland trok. Meer dan 800 meldingen kwamen van particulieren, zo maakte de verzekeraar bekend. De meeste meldingen kwamen uit Brabant. Interpolis denkt dat de schade voor zijn particuliere klanten uitkomt op vijf miljoen euro.
Meldlijn Vught
Inwoners van Vught met vragen kunnen terecht bij de meldlijn van de gemeente, te bereiken op (073) 658 01 11. Deze is tijdelijk extra bereikbaar op donderdag 30 juni en vrijdag 1 juli van 8.30 - 16.30 uur.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...