Leefbaarheid in aandachtswijken Eindhoven slechter

31 juli 2011 om 15:27
nl
De leefbaarheid in de Eindhovense wijken Woensel-West en De Bennekel is de afgelopen twee jaar verslechterd. De twee wijken scoren gemiddeld het slechtse van de veertig aandachtswijken in Nederland.
Geschreven door

Dat blijkt uit de driejaarlijkse leefbaarheidsbarometer van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Oorzaak verslechtering
De verslechtering komt vooral door de bevolkingssamenstelling en de veiligheidssituatie. De toename van de werkloosheid is de belangrijkste oorzaak van de verslechterde situatie. In Eindhoven is het aantal bewoners met leefbaarheidsproblemen met zevenduizend mensen toegenomen. De leefbaarheid in de meeste andere aandachtswijken in Nederland verbeterde juist wel.
Valt wel mee
De slechte score van Eindhoven is volgens de gemeente vooral te wijten aan de toegenomen werkloosheid. Dat is echter geen stuctureel probleem. De werkgelegenheid trekt bovendien al weer aan. Volgens Cees van Dommelen van de gemeente Eindhoven is de situatie niet zo erg als het lijkt. "In totaal bezien ervaren Eindhovenaren hun stad als prima leefbaar. Slechts zes procent van de inwoners kampen met leefbaarheidsproblemen. Het mag in de laatste twee jaar binnen de krachtwijken dan slechter zijn gegaan, Eindhoven staat er nog lang niet zo slecht voor met haar leefbaarheid dan andere steden in het land."
Stagnatie
De leefbaarheid in heel Nederland bleef in de periode van 2008 tot 2010 gelijk. In de periode 2006 tot 2008 was er nog een forse verbetering. De gemiddelde leefbaarheid in Nederland valt in de klasse positief. Er werd verwacht dat de gemiddelde leefbaarheid zou afnemen door de economische crisis.
Veldhoven en Geldrop-Mierlo
Behalve in Eindhoven zagen ook de inwoners van de gemeenten Veldhoven en Geldrop-Mierlo de gemiddelde leefbaarheid achteruit gaan.
Eerder onderzoek
Het Social Cultureel Planbureau concludeerde in juni al dat de leefbaarheid in de achterstandswijken slecht niet beter wordt. De aanleg van meer groen, speeltuinen en sportvelden, zoals de Cruijff Courts, zouden in sommige gevallen de leefbaarheid zelfs slechter gemaakt hebben.
Onderzoek
De leefbaarheidsmeter is in 2008 door onderzoeksbureau RIGO en Atlas voor gemeenten ontwikkeld in opdracht van het toenmalige ministerie van VROM (tegenwoordig Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). De onderzoekers hebben onder andere gekeken naar het aantal beschikbare woningen, de veiligheid en de kwaliteit van de voorzieningen.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.