Johan Verschuuren: afscheid van een weerorakel, natuurman en optimist
"Goeiemorrege!". Zo kent iedereen in Brabant weerman Johan Verschuuren. Gevolgd door een praatje over zon, sneeuw, regen, mist, wind, wolkenvelden, millimeters, waarnemingen vanuit heel de provincie en natuurlijk altijd zijn beroemde en beruchte weerspreuken.
Mening over alles
Weerrecords, klimaatveranderingen, bijzondere natuurverschijnselen, tuinieren, blauwalg, of gewoon het dagelijks leven. Waar had Johan Verschuuren geen mening over? Gevraagd en ongevraagd gaf hij commentaar op alles wat maar voorbij kwam. Maar primair gingen de gesprekken op de radio natuurlijk over het weer. Werd het warm of koud, droog of nat?
Johan heeft in al zijn jaren bij Omroep Brabant een enorm netwerk opgebouwd met weeramateurs die hem de lokale waterstanden doorgeven. In Heeze, Prinsenbeek, Willemstad, Ommel, Overloon, Sint Willebrord, Schaijk, Casteren. Maar ook in Boekel, Katwijk, Berkel-Enschot. En Den Dungen, Sprang-Capelle, Tilburg. Sint Hubert, Oss, Alphen, Boxtel, Putte, Oud-Gastel, Oud Vossemeer en Sint-Oedenrode. Overal heeft Johan zijn weermannen zitten, die precies op dezelfde manier thuis in de tuin een weerstation hebben staan, elke dag 's ochtends vroeg om vijf uur uit de veren gaan om alle metingen te verrichten.
Johan is onder de weeramateurs buitencategorie. Als 7-jarig manneke was ie al buitengewoon in de natuur en in het weer geinteresseerd. Van zijn buurjongen leerde hij luchten analyseren en weerspreuken maken. Johans weerwijsheden komen niet uit boeken, maar uit de ervaring met het weer en de natuur. Een computer heeft ie nog steeds niet nodig. Johan hoort en voelt aan de natuur wel wat het weer gaat doen.
Johans carrière
Omroep Brabant-chef Frans van Hoof kende Johan als weerman bij een lokale piratenzender. Hij haalde hem naar Radio Brabant. Johan Verschuuren was op 1 maart 1982 voor het eerst als officiële Brabantse weerman te horen. Zijn bekende 'goeiemorrege' heeft sindsdien dag in dag uit zijn weerpraatje aangekondigd. Johan was er altijd. Hij ging niet met vakantie en was nooit ziek. Steevast kwam hij met een Brabantse weerspreuk. Die waren vaak gebaseerd op de Heiligenkalender. Hij schreef drie keer een boekje over het weer en de weerspreuken en die boekjes werden vaak goed verkocht. Johan is als Brabantse weerman een bekende Brabander geworden.
In 1995 vierde Johan zijn 12,5 jarig jubileum als weerman van Omroep Brabant. Hij kreeg de Omroep Brabant Scheurkalender aangeboden door voorzitter Latijnhouwers van de NCB die ook meewerkte aan de kalender. Met natuurlijk ook weerspreuken van Johan er in. Johan hield overigens niet van mooi weer. Er moest wat gebeuren in de lucht. "De mensen moeten accepteren dat het ook wel eens regent", zei hij vaak.
Lintje
Maar een jaar later kwam pas echt de grote eer. In 1996 werd Johan door Burgemeester Buijs van de toenmalige gemeente Aarle-Rixtel onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. "U heeft Aarle-Rixtel op de kaart gezet." Trots als een pauw was ie. "Dan ben ik toch verder gekomen dan mijn vader", vertelde hij voor de Omroep Brabant microfoon van verslaggever Jan de Vries.
In 2001 verdween bij een reorganisatie van de radio het weerpraatje uit de ochtenduitzendingen van Omroep Brabant Radio. Het werd onder protest van de fans van Johan verplaatst naar 09:15 uur naar het programma De Koning te Rijk met Cindy de Koning en daar was ie natuurlijk steeds trouw elke dag te beluisteren.
2007 was het jaar van het 25-jarig jubileum van Johan. Dat waren we hier bij Omroep Brabant zogenaamd vergeten. Om daarna uit te pakken met een verrassingsfeest voor alle vrienden en bekenden van Verschuuren. Nationale weerman van SBS6 Piet Paulusma kwam naar Omroep Brabant om Johan te feliciteren.
Tia
Op 16 augustus 2007 ging het mis op zender. Johan begon onverstaanbaar te praten in de uitzending bij Cindy de Koning. Hij bleek een tia te hebben. Een deel van zijn hersenen kreeg even niet genoeg bloed en dat leverde een probleem met spreken op. Drie dagen lag hij in het ziekenhuis. Op zijn 73ste voor het eerst ziek en niet op de radio. Maar, natuurlijk kwam het goed, zoals hij voorspelde en hij kwam terug op de radio met zijn weerpraatje.
Brabander
Johan is een Brabander pur sang. Houdt van het Brabants dialect, woont allerlei feesten en partijen bij en sprak op menig avond in een dorpszaaltje over zijn passie: het weer. Ook zat hij bijvoorbeeld in de jury van de zonnebloemwedstrijd van Omroep Brabant, bezocht dialectenmarkten, gaf lezingen, was een vaste gast bij Bloem en Tuin in Nuenen en seniorenbeurzen.
Liedjes
Er zijn verschillende liedjes geweest, odes aan het Brabantse weerorakel. Op de CD 'n Toerke Brabants werd in 1996 een nummer gezongen door de Revuo's. Ook is er ooit door Ger Van der Heuvel een lied gemaakt met de titel "Ik ben een fan van Johan Verschuren."
Afscheid
Het tijdperk van Johan Verschuren is nu voorbij op Omroep Brabant. De weertechnici van Meteoconsult hebben zijn rol overgenomen. Dat was al zo in de doordeweekse uitzendingen, maar nu dus ook in het Weekend. En dus is er een groots afscheid voor de inmiddels 76-jarige Aarle Rixtelnaar georganiseerd. Komende zondag de speciale uitzending van Lekker Geen Wekker en na afloop een receptie voor alle fans.
De mooiste weerspreuken
- Als het regent in september, valt kerstmis in december
- Morgenrood brengt water in de sloot.
- Als de sneeuw negen dagen zit, blijft het negen weken wit
- Donderweer op julidagen vult de korenaren
- Op Sint Petrus Banden, trekken de ooievaars naar andere landen
- Sint Jacobus zonneschijn, voorspelt de winter fijn
- Komt voor Sint-Jan geen regen neer, dan komt er na hem des te meer
- Zijn de hondsdagen hel en klaar, verwacht dan maar een vruchtbaar jaar
- Op Sint Laurentius een regenvlaag, veertien dagen duurt die plaag
- Is Sint Laurentius schoon, dan draagt de herfst een gouden kroon
- Sint Giel met zonneschijn, dat zal nog vier weken zo zijn.
- Is het mooi weer op Eustáquio van Lieshout, dan wordt het de maand daarop niet koud
- Regent het Sint Jans Onthoofding, dan komen de noten in het geding.
- Is het schoon op Sint Giel, dan blijft het dat tot Sint Michiel.
- In de morgen regen, in de middag droge wegen
- En dan Petrus en Paulus Sint Pieter gebruikt nog lang zijn gieter
- Houden de kraaien school, zorg dan voor hout en kool
- Als de kikkers veel kwaken, zal het tot nat geraken
- Ruikt men nou het roet in de schouw, dan komt de regen gauw
- Snelle stijgers zijn geen blijvers
- Want zijn er eind december veel mollen, dan laat de winter met zich sollen.
- Op de eerste maart verwelkomen we de kwikstaart
- Heldere maneschijn zal voor de bloesems schadelijk zijn
- Planten en de struiken hebben tweemaal gebloeid op rij, dan zal de winter duren tot mei
- Als de merel roept de hele dag, dan komt er een regendag.