Onderscheiding voor omgekomen F16-piloot

1 september 2011 om 16:20
nl
De omgekomen F16-piloot Michael Donkervoort uit Veghel heeft postuum een gevechtsinsigne ontvangen. De kapitein overleed in 2006 in Afghanistan.
Geschreven door

De weduwe en de ouders van Michael namen de onderscheiding woensdag in ontvangst. Op die dag herdenken collega's het overlijden van kapitein Donkervoort. De piloot kreeg het gevechtsinsigne voor de wapeninzet die hij met zijn F-16 uitvoerde een week voor zijn ongeval. Vier andere omgekomen piloten kregen ook een insigne.
Intensieve periode
Het najaar 2006 was een intensieve periode waarin de Nederlandse F-16's veelvuldig in actie kwamen. Zij ondersteunden Nederlandse, Amerikaanse, Britse en Canadese grondtroepen. Zij deden dit met name in de provincies Uruzgan, Helmand en Kandahar. Een gevechtsinsigne is een onderscheiding voor militairen die hebben deelgenomen aan een militaire operatie, waarbij ze zijn beschoten of er gevochten moest worden. Hierbij is sprake van vijandelijk optreden met direct vuur of vergelijkbare gevechtsomstandigheden.
Derde overleden militair
Donkervoort was de derde Nederlandse militair die het leven liet tijdens de militaire missie in Afghanistan. Hij was ten tijde van het ongeluk op weg van de vliegbasis in de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Uruzgan om daar grondtroepen te hulp te schieten.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.