TU/e ontwikkelt nieuw operatiemethode Parkinson

5 september 2011 om 18:33
nl
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben een methode ontwikkeld om met een MRI-scan de precieze plek te lokaliseren waar een elektrode in het brein geplaatst moet worden om het trillen bij Parkinsonpatiënten te stoppen. Voorheen moest de schedel van de patiënt opengemaakt worden om te kijken waar de elektrode moest komen.
Geschreven door

Met de nieuwe methode duurt de operatie minder lang. Dat is een voordeel, omdat Parkinsonpatiënten bij bewustzijn geopereerd worden. Zo kan meteen gekeken worden of bij het aanzetten van de elektrode het trillen van de patiënt stopt en die dus op de juiste plek zit.

Onderzoeker Ellen Brunenberg van de TU/e heeft de nieuwe methode ontwikkeld. Ze promoveert donderdag.
Trillen
Het plaatsen van een elektrode in het brein bij mensen met een ernstige vorm van de ziekte van Parkinson gebeurt al sinds de jaren '80. De elektrode zendt pulsen uit waardoor het karakteristieke trillen van de ledematen zo goed als verdwijnt. De plek waarop de elektrode geplaatst wordt, luistert nauw. Gebeurt het niet goed, dan kunnen er ernstige bijwerkingen optreden. Patiënten kunnen bijvoorbeeld last krijgen van depressies, geheugenverlies, ongeremd gedrag en extreme verslavingsgevoeligheid.
Stilliggen
De nieuwe methode is alleen nog getest bij gezonde vrijwilligers. De vraag is nu of mensen met Parkinson zo goed stil kunnen blijven liggen in de MRI-scan dat de elektrode op de juiste plek geplaatst kan worden. Mogelijk moet de patiënt aan de MRI-tafel vastgemaakt worden om ervoor te zorgen dat hij stilligt.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.