Senol Tuna was 'een beetje gek'

13 oktober 2011 om 23:12
nl
Een nogal harde, vierkante kop, met priemende ogen, het grijzende haar altijd gemillimeterd. Senol Tuna was een beruchte crimineel. Vorige week werd hij dood gevonden in de kofferbak van een uitgebrande auto in Spoordonk.
Geschreven door

Zelfs als Senol Ayhan Tuna de rechtszaal betrad, zoals hij tijdens het afpersingsproces tegen Willem Holleeder en zijn criminele entourage vele malen deed, ging er altijd een zekere dreiging van hem uit. Meestal werd hij vanaf de publieke tribune gadegeslagen door zijn zoon, die uiterlijk sterk op hem leek.
Wasserette
Tuna was de eigenaar van een wasserette in de buurt van het Leidseplein in Amsterdam. Volgens justitie diende dat bedrijfje vooral als dekmantel en als er al iets werd (wit-)gewassen betrof het vooral misdaadgeld. In 1998 doodde Tuna een medeverdachte in een cocaïnezaak, waarvoor hij vier jaar cel kreeg opgelegd. In zijn vrije tijd zou Tuna kooivechter zijn geweest.
'Een beetje gek'
Vastgoedtycoon en onderwereldbankier Willem Endstra, die in de periode voorafgaand aan zijn gewelddadige dood in het diepste geheim een reeks gesprekken voerde met de politie, kwalificeerde Tuna als 'een beetje gek': "Hij trekt steeds een wapen, ook op kantoor", zei hij.
Wapens
Tuna kwam in het vorige decennium, voordat hij eind januari 2006 werd aangehouden in de Holleederzaak, een paar keer in het vizier van de politie. In juli 2003 vond de politie in de geprepareerde airbagruimte in zijn auto twee vuurwapens. Diezelfde dag hield de politie ook Holleeder en Dino Soerel aan, in de PC Hooftstraat. Ook in Soerels auto, op precies dezelfde plek, stuitte de politie op wapens. Tuna dook ook op in een witwasonderzoek, samen met (ex-)advocaat Evert Hingst. Dit onderzoek werd gestaakt nadat Hingst in oktober 2005 werd doodgeschoten.
Willem Holleeder
In het proces tegen Holleeder c.s. beschuldigde justitie Tuna van het afpersen van zakenman John Wijsmuller. De bewijsvoering in die zaak werd bemoeilijkt door het feit dat het slachtoffer bij hoog en bij laag ontkende dat hij bij Holleeder en de zijnen in de tang heeft gezeten. Na een eis van vier jaar gevangenisstraf sprak de rechtbank hem, bij gebrek aan bewijs, vrij.
Dood
Senol Tuna werd maandag 3 oktober door gevonden in de kofferbak van een uitgebrande auto langs de A58 bij Spoordonk. Mogelijk is hij om het leven gebracht door een groep Turkse criminelen uit Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.