Peper haalt hard uit naar Vreeman

TILBURG - Burgemeester Ruud Vreeman krijgt nu ook kritiek uit de PvdA-gelederen. Bram Peper, oud-minister van Binnenlandse Zaken, voormalig burgemeester van Rotterdam en prominent PvdA-lid, heeft hard uitgehaald naar Vreeman.
Peper: "Als de meerderheid van de gemeenteraad vindt dat er een onwerkbare situatie is ontstaan, dan moet je er niet meer willen zitten. Als ik Vreeman was, was ik allang opgestapt. Zo'n gesprek met de commissaris levert ook niets op, want die heeft in zo'n zaak niets te vertellen."
Vreeman bij Van de Donk
Vreeman is donderdagmorgen op het provinciehuis in Den Bosch op bezoek geweest bij commissaris van de Koningin Wim van de Donk. Er is ruim een uur gesproken over de situatie in de Tilburgse politiek, nu een meerderheid van de raad vindt dat er een onwerkbare situatie met de burgemeester is.
Vreeman herhaalde na afloop dat hij het oordeel van de commissaris van de Koningin afwacht. Van de Donk ontvangt op een later tijdstip de Tilburgse fractievoorzitters voor overleg over de verstoorde verhoudingen. Van de Donk zal zaterdag praten met de Tilburgse fractievoorzitters. Donderdagavond komen die op het Tilburgse stadhuis bij elkaar voor overleg.
Ter Horst bezorgd
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken is bezorgd over de stabiliteit van het openbaar bestuur in Tilburg, zo heeft ze donderdagmorgen laten weten. De minister vraagt commissaris van de koningin Wim van de Donk om zijn oordeel over de bestuurlijke situatie. Ze heeft hem specifiek gevraagd in te gaan op de positie van de burgemeester en die van raadslid Hans Smolders die door de rijksrecherche is verhoord over mogelijke corruptie. Ter Horst hoopt dat in het belang van de stad snel weer een stabiele situatie ontstaat.
PvdA twijfelt aan toekomst coalitie
Als het standpunt van collegepartners VVD en SP over het aftreden van burgemeester Ruud Vreeman niet verandert, dan moet de PvdA nog eens goed nadenken over de toekomst van de huidige coalitie. VVD en SP in Tilburg vinden dat er een onwerkbare situatie is ontstaan met de burgemeester. GroenLinks, dat ook in de coalitie zit, keurde het gedrag van Vreeman af, maar trekt geen hardere conclusies. De PvdA, dat met elf zetels de grootste partij is in Tilburg, wacht het overleg tussen de fractievoorzitters en de commissaris van de Koningin af. Dan gaat de partij kijken of ze nog toekomst ziet in de Tilburgse coalitie.
Aanbeveling tot ontslag
Woensdagavond werd commissaris van de koningin Wim van de Donk al door enkele ambtenaren laten bijpraten over de situatie die in Tilburg. Als de verhouding met een burgemeester verstoord is, kan de raad door tussenkomst van de commissaris van de koningin een aanbeveling tot ontslag sturen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Dat moet gebeuren na twee weken en binnen drie maanden na de ontstane situatie. De commissaris van de Koningin brengt daarna advies uit aan de minister die alleen op basis van zwaarwegende argumenten een andere beslissing kan nemen.
Meer informatie
Raad steunt ontslagprocedure burgemeester Vreeman
Klik hier voor de reactie van VreemanMeer over dit onderwerp:
van de donk overleg tilburgse raad